Skellefteå får 50-70 nya invånare varje månad – samtidigt som antalet nya lägenheter knappt ökar alls.
Efterfrågan blir därför enorm varje gång en ledig lägenhet annonseras ut, och skick och läge betyder numera ingenting. Folk anmäler sig till allt, även om nyproduktion är något mindre efterfrågat. Det framgår av Norrans kartläggning.
Om vi börjar med Skebo så är de enda bolaget med lokal kö. Därför vet de precis hur många som söker bostad. Varje månad ställer sig 700 nya personer i kön, alltså totalt 8 400 det senaste året. Samtidigt ströks cirka 4 000 på grund av dödsfall, frivillig strykning eller inaktivitet.
Kön består just nu av 52 174 personer. Av dessa är cirka 3 000 redan gäster hos Skebo och vill byta till något annat.
Alla i kön är dock inte aktivt sökande. I en enkät som gjordes för två år sedan svarade drygt hälften att de sparar poäng för att eventuellt hyra lägenhet långt fram i tiden. Cirka 30-40 procent ville flytta inom de närmaste åren och bara runt 10 procent hade i det läget akut behov.
– Men det var för två år sedan och i dag är det fler som har akut behov, säger marknadschef Anna Ersson.
Den stora efterfrågan märks varje gång det läggs ut lediga lägenheter. När Skebo har ute en lägenhet i det äldre beståndet i Skellefteå stad anmäler sig cirka 300–400 personer, och i ytterområdena cirka 50–100 personer.
När något nyproducerat är ledigt anmäler sig 80–100 personer i Skellefteå och cirka 50 i ytterområdena.
Ännu ett stort bolag i Skellefteå är Heimstaden. Kommunikationschef Robin Wilhelmsson säger att 400–500 anmäler sig varje gång de lägger ut något nytt på Sunnanå, som är deras mest efterfrågade område. Strax efter i popularitet är Anderstorp och Västra Erikslid med cirka 400 sökande per gång.
– Storlek och skick spelar inte så stor roll längre, det är lika många sökande ändå. På ett år har antalet sökande fördubblats, säger han.
Den som i slutänden erbjuds kontrakt brukar ha stått i kö i cirka 4-5 år. För nybyggda lägenheter är tiden något kortare.
Heimstadens kö gäller för hela landet, och därför går det inte säga hur många som köar för just Skellefteå.
Stadens tredje största bostadsbolag är Sveafastigheter som ingår i SBB-koncernen. När de släpper en ledig lägenhet på Morö Backe anmäler sig cirka 200 sökande.
Sveafastigheter har även nybyggda lägenheter i centrala Moröhöjden. Där anmälde sig 126 personer när det nyligen var ute en tvåa.
– Vi har märkt ett ökat tryck, säger förvaltare Catarina Holmér.
Alldeles nyligen släpptes den andra av tre etapper på Jullen, Skelleftehamn. Där är det hittills 967 personer som anmält sig till de 60 lägenheterna, så i snitt 16 personer per bostad. Det är fortfarande chans att anmäla sig.
Sveafastigheter använder det rikstäckande systemet Home Q.
Home Q gäller också för Riksbyggen som förvaltar lägenheter på flera håll. När det släpps en ledig lägenhet på Sjungande Dalen anmäler sig cirka 200 personer. Intresset för Klintfors är cirka 160 per annonsering. Den som slutligen får en lägenhet i dessa områden har köat i 5-9 år.
– Ökningen i Sjungande Dalen är jättestor. För något år sedan hade vi "bara" 77 sökande i snitt per lägenhet, säger Maritha Nordström, marknadsområdeschef.
Även Riksbyggen märker att nybyggda hyresrätter är lite mindre intressanta eftersom hyrorna blir högre. De förvaltar Arkadias stora bestånd i Kåge och där är det 70 intressenter vid varje släpp. Även det är en kraftig ökning, för ett år sedan vara bara 9 personer intresserade vid ett enskilt släpp i Kåge.
Sammanfattningsvis så hårdnar alltså konkurrensen och dessvärre är ingen ljusning i sikte. Tvärtom, det blir värre under det närmaste året, eftersom nästan alla hyresrätter som var påbörjade innan byggkrisen är klara och inflyttade.
Enda undantaget är Sveafastigheters nya lägenheter på Jullen i Skelleftehamn, där etapp 2 nyss har släppts och etapp 3 med 60 lägenheter ska släppas senare i höst.
Nästa nybyggda hyreshus dröjer ett helt år, till hösten 2025. Det blir Skebos nya lägenheter i Sörbyn, Kåge, samt nya hus på Krongatan som Sveafastigheter bygger.
Fram till dess blir trängseln i köerna bara värre.
Fotnot: Har du länge kämpat för att hitta boende i Skellefteå men kommer ingen vart? Är du med i ett reportage och berättar? Mejla i så fall till Norrans reporter.