Näringslivet: Färre drabbade än vid förra konkursen för Northvolt

Chockbeskedet om Northvolts konkurs ruskade om alla.
Men företagen verkar ha varit ganska beredda.
– Ibland är jag hoppfull och ibland undrar jag om vi i Sverige verkligen kan göra batterier, säger Jonas Nordin, regionchef på Företagarna.

"Alla vill vi ju att någon ny ägare tar över så att det blir en fortsättning på batteriproduktionen i Skellefteå", säger Anders Hjalmarsson.

"Alla vill vi ju att någon ny ägare tar över så att det blir en fortsättning på batteriproduktionen i Skellefteå", säger Anders Hjalmarsson.

Foto: Judit Nilsson/SVD/TT

Skellefteå2025-03-14 15:00

Nyheten i korthet

  • Northvolt har gått i konkurs, men färre lokala företag har drabbats jämfört med förra konkursen. Skellefteå kommun hoppas att konkursförvaltaren hittar en ny ägare.
  • Företagen Dongjin och Kedali, som är integrerade i Northvolts produktion, är mest känsliga för utvecklingen.
  • Regionchefen för Företagarna i Västerbotten, Jonas Nordin, uttrycker osäkerhet om Sveriges förmåga att tillverka batterier och betonar behovet av nya samarbeten.

Anja Palm, näringslivschef på Skellefteå kommun, upplever att det är betydligt färre lokala företag som drabbats av Northvolts konkurs än vad det var i höstas när Northvolt Ett Expansion gick i konkurs.

– Men nu försvinner nog möjligheten helt för dem som gått till Kronofogden att få betalt för sina fordringar. Jag skulle tro att de flesta av dem redan tagit höjd för att det skulle bli så, säger hon.

Skellefteå kommun ska nu ta kontakt med arbetsgivarorganisationerna för att skapa sig en helhetsbild över läget hos deras medlemmar efter konkursen.

undefined
"Jag vet att det under rekonstruktionsprocessen genom Chapter 11 funnits intressenter och hoppas att de är intresserade av ett förvärv", säger Anja Palm.

Anja konstaterar att företagen Dongjin och Kedali, som är integrerade i Northvolts produktion och inte har andra kunder än batterifabriken att luta sig mot, är de som är mest känsliga för den kommande utvecklingen.

– Dessa företag håller vi från kommunen en nära kontakt med.

Hon hoppas nu att konkursförvaltaren lyckas hitta en ny ägare.

– Jag vet att det under rekonstruktionsprocessen genom Chapter 11 funnits intressenter och hoppas att de är intresserade av ett förvärv. När detta sker är vi på kommunen och även andra myndigheter redo att ge dem ett mycket bra stöd, säger Anja Palm.

undefined
"Vi i Europa behöver hitta samarbeten gällande batteritillverkning för att kunna konkurrera med övriga världen", säger Jonas Nordin.

Jonas Nordin, regionchef på Företagarna i Västerbotten, har inte hört av speciellt många av sina medlemsföretag som drabbats av Northvolts konkurs. Han konstaterar också att det var fler i samband med höstens konkurs.

– Då handlade det främst om de som var involverade i byggen och arbeten i fastigheterna, berättar han.

Hur det blir med framtiden för batterifabriken i Skellefteå efter konkursen har han svårt att sia om.

– Ibland är jag hoppfull och ibland undrar jag om vi i Sverige verkligen kan göra batterier. Vi i Europa behöver hitta samarbeten gällande batteritillverkning för att kunna konkurrera med övriga världen, säger Jonas.

Om det blir tusen eller ännu fler personer som måste lämna Skellefteå på grund av konkursen tror han att det främst kommer att drabba företag i de led som säljer konsumtionsprodukter och upplevelser av olika slag.

– De som arbetar på Northvolt gör ju av med en hel del pengar som kommer dessa företag till del, konstaterar han.

undefined
Anders Hjalmarsson konstaterar att efter konkursen för Northvolt Ett Expansion är det flera underentreprenörer som valt att tacka nej till fortsatt jobb åt Northvolt.

Anders Hjalmarsson, vd på Västerbottens Handelskammare, har inte heller fått speciellt många reaktioner från sina medlemmar.

– Det är ju fortfarande tidigt i processen så vi får vänta och se vad konkursförvaltaren lyckas med.  Alla vill vi ju att någon ny ägare tar över så att det blir en fortsättning på batteriproduktionen i Skellefteå, säger Anders.

Han konstaterar att efter konkursen för Northvolt Ett Expansion är det flera underentreprenörer som valt att tacka nej till fortsatt jobb åt Northvolt.

– Då var det ganska många företag som drabbades och det är säkert tyvärr även en hel del som råkat illa ut den här gången, säger Anders Hjalmarsson.

undefined
Kent Berglund har inte sett några stora reaktioner bland medlemsföretagen efter Northvolts konkurs.

Kent Berglund, regionchef för arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen, har inte heller sett några stora reaktioner bland medlemsföretagen efter Northvolts konkurs.

– Förutom hos Northvolt förstås som var medlem hos oss och hos underleverantören Dongjin som varslat alla anställda, berättar han.

Dessutom konstaterar han att det finns ett flertal företag som arbetar med service och underhåll samt teknikkonsulter som direkt kan drabbas av konkursen.

Kent Berglund hoppas att en ny ägare snabbt kommer in i bilden.

– Och denne får gärna komma från Europa, menar Kent Berglund.

Northvolt

Northvolt grundades 2015 av Peter Carlsson, en tidigare Tesla-chef. Företaget fokuserar på att tillverka litiumjonbatterier och batterisystem, främst för elbilar och energilagring. Northvolt har varit en central aktör i Sveriges gröna industriomställning och har byggt fabriker i Skellefteå och Västerås. Den 10 mars försattes Northvolt i konkurs, vilket gör det till en av de största konkurserna i modern svensk historia. Detta beror på ekonomiska svårigheter, inklusive höga skulder och utmaningar inom produktion och finansiering

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!