De finns på många platser i Skellefteå centralort, och förmodligen hade du tidigare inte en tanke på dem. Men tittar man mera noggrant på husväggar så kan den orange och blå skylten sitta där, och hänvisa ner i en källare.
Skyldigheten att hålla skyddsrum finns för alla typer av fastighetsägare. De är tillåtna att användas till annat i fredstid, och därför är troligen många av dem förråd.
– Man har 48 timmar på sig att ställa rummet i ordning, säger Stefan Lundström, fastighetsförvaltare på Skellefteå kommun, när vi gör studiebesök i två av skyddsrummen.
Det första ställe där han låser upp dörren är kommunens nyaste skyddsrum, det var byggt för några år sedan och finns i Florahallen. Det används som förråd till utomhusgympan, och går snabbt att tömma vid behov.
Inne i skyddsrummet finns en inhägnad del med lås, och innanför finns all den speciella utrustning som ett skyddsrum ska ha, enligt krav från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Där hittar vi sex stora vattentunnor som kommer att fyllas upp direkt rummet tas i bruk. Det finns en vattenkran i rummet, men vattnet kan ju slås ut och därför lagrar man upp mycket.
Eftersom rummet är helt lufttätt behövs syre, och därför finns en ventilationsanläggning som drivs med en handvevad pump. Folk ska alltså turas om att veva. Denna anordning tar man i bruk om strömmen går, annars fungerar den vanliga ventilationen.
Apropå ström så finns ingen alternativ belysning. Om strömmen går blir det kolmörkt.
Det finns ingen vattenklosett, istället finns åtta latrintunnor, samt toasitsar som ska anbringas på tunnorna. Någon avskild del för toabestyren finns inte, men är det kolmörkt så spelar det knappast någon roll.
Detta skyddsrum är avsett för 60 personer. Det skulle bli trångt, och jag har svårt att bedöma om man skulle kunna ligga ner. Men att alla sitter på golvet borde gå. Stolar eller bänkar finns inte.
Utrustning som jag skulle ta med mig om det fanns tid att planera vore i tur och ordning; toalettpapper, ficklampa, sittunderlag, mugg att dricka ur, mat.
Det är ganska svalt i rummet. Ett litet elektriskt element finns som skulle fungera så länge man har el. Förmodligen skulle kroppsvärmen vara tillräckligt för att värma rummet, annars erfordras varma kläder.
Skulle dörren händelsevis demoleras eller blockeras finns en reservutgång som är mycket väl låst från insidan och tätad i skarvarna. Det finns diverse verktyg som man kan skruva upp luckan med, det finns också en stor slägga och en brandyxa.
Det finns många förpackningar med tätningsfog ifall det trots allt skulle sippra in gas någonstans.
Skyddsrum finns som sagt i många typer av hus. Skellefteå kommun äger rätt många, de finns i skolor, äldeboenden och andra kommunala byggnader.
Vi åker vidare till ett gammalt skyddsrum. Det var byggt på 1960-talet och fanns i Mobackenskolan innan den revs. Det fick inte avvecklas och är därför kvar nere i marken där det nu finns en ny förskola.
Där hittar vi rum som ska rymma 105 personer. Utrustningen känns igen, och är även här i ett låst utrymme.
Det är en instängd källarlukt och trapphuset är slitet. Men inne i skyddsrummet finns nymålade vita väggar, och det är därför lika frächt och ändamålsenligt som det nybyggda.
Då avslutar jag med att hoppas att du aldrig behöver använda detta i verkligheten.