Peter har dock inte lämnat förskolans värld helt och hållet, utan arbetar delvis med digitala frågor som berör förskolans verksamhet.
– Jag är glad att jag har med mig erfarenheten från att ha jobbat i förskolan och har det färskt i minnet nu då jag går in i det här arbetet, säger han.
Nu jobbar Peter Degerman i ett team med sju digitaliseringsutvecklare som ska agera som ett verksamhetsnära stöd till de olika skolformerna i Skellefteå kommun, från förskola till Vux. Det finns även en digitaliseringsstrateg i gruppen som arbetar övergripande.
– Jag gillar att utvecklas och då den här tjänsten dök upp kändes det som rätt läge att gå vidare i karriären. Det känns som en spännande utmaning och jag är glad över att ha förmånen att få jobba med härliga kollegor som är lösningsfokuserade och hjälpsamma, berättar han.
Under de två första månaderna har arbetet till stora delar bestått i att få koll på alla de olika digitala system som används inom kommunen idag. Förutom det har han tillsammans med sina kollegor utbildat förskolans personal i att hantera Teams, som är en digital plattform för kommunikation och informationshantering.
– Nu under pandemin har ju digitaliseringen utvecklats i rasande takt med till exempel digitala möten och fjärrundervisning. Det är kul att se att skolans personal är på tårna när det kommer till att utvecklas inom det digitala, säger han.
Sedan 2019 finns digitala verktyg med i förskolans läroplan. Då Peter Degerman började arbeta inom förskolan fanns knappt några digitala verktyg att tillgå.
– Digitaliseringen har gått framåt i rasande takt sedan dess och det ser ut att fortsätta eskalera i minst samma takt. Vad som är digital kompetens förändras över tid i takt med att samhället, tekniken och olika digitala tjänster förändras så det gäller att hela tiden hålla sig uppdaterad, omvärldsbevaka och ligga i framkant.
I förskolans läroplan står det att barnen ska ges förutsättningar att utveckla digital kompetens och förståelse för den digitalisering de möter i vardagen och även få ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik.
– Barn föds ju in i ett digitalt samhälle, så det är bra att förskolan tidigt lägger en grund för digital omvärldsförståelse och visar hur man använder digitala verktyg och medier på ett meningsskapande sätt.
Digitaliseringsteamet är en stödfunktion på kommunens avdelning för utbildning och arbetsmarknad. De ska vägleda verksamheten i digital utveckling. En del av arbetet består i supportfrågor där det bland annat kan handla om inloggning, behörigheter och verksamhetssystem. De jobbar även med hantering av digitala lärresurser och läromedel som finns inom skolan.
– Vi planerar workshops och ordnar fortbildningsforum för verksamheterna, om det till exempel ska införas något nytt eller för att inspirera till nya tillvägagångssätt. Det kan även handla om att de olika verksamheterna ska kunna ta del av varandras goda exempel på det digitala arbete som görs.
Men det finns även juridiska aspekter i digitaliseringsarbetet som inte alltid är enkla att hantera.
– Alla digitala resurser måste även granskas ur ett informationssäkert perspektiv nu när GDPR är ett faktum.