De partier som det gick bäst på Anderstorpsgymnasiet var Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Till skillnad från riksdagsvalet där SD gick om M, gjorde de inte det i skolvalet. För Centerpartiet, Krisdemokraterna och Vänsterpartiet gick det bra, medan det gick sämre för Miljöpartiet och Liberalerna.
Samma tre partier låg bäst till på Baldergymnasiet som på Anderstorpsgymnasiet. Men här finns också skillnader mellan skolorna, då Baldergymnasiet resultat visar att SD gick om M, som de gjorde i riksdagsvalet.
På Anderstorpsgymnasiet var valdeltagande 75 procent och på Baldergymnasiet var det lägre, 62 procent.
Under måndagen presenterades det preliminära resultatet från skolvalet som arrangerades av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF, som är till för att skolungdomar ska få lära sig hur det är att rösta i ett riktigt riksdagsval. I år var det sammanlagt 258 kommuner som deltog och i Skellefteå var elva skolor med.
Norran har jämfört Skolvalets resultat med resultatet till Skellefteå kommunfullmäktige. Det visar att om de unga hade fått rösta hade det sett annorlunda ut i Skellefteå. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet backar, medan Moderaterna och Sverigedemokraterna går framåt. Samtidigt vill skolorna se två olika block styra, eftersom Alliansen vinner mandat på Anderstorpgymnasiet, medan de rödgröna vinner mandat på Baldergymnasiet.
Julia Holmlund och Ronja Lindberg pluggar tredje året på samhällslinjen på Anderstorpsgymnasiet, och var med och arrangerade skolvalet.
– Det var inte ett jättechockerande resultat, det var lite som vi hade förutspått och det blev väldigt jämt. Sverigedemokraterna gick inte om Moderaterna, säger Julia Holmlund och fortsätter:
– Vi är också väldigt nöjda med valdeltagandet trots att vissa klasser har varit ute på prao och inte har haft möjligheten att ta sig hit. Men alla har haft en möjlighet att rösta, säger hon.
Eftersom det preliminära resultatet precis hade publicerats när Norran pratade med dem hade de inte hört så mycket diskussioner om saken ännu.
– Det kanske kommer pratas mer om det senare, då det är många som har lektion nu, säger Julia Holmlund och fortsätter:
– Det har varit väldigt lärorikt att få en djupare förståelse för hur ett val går till.