Temperaturen sjunker för var dag och påminner om att hösten officiellt är här. Många har lagt vikterna på hyllan under sommaren och tagit en paus från träningen.
Nu är semestern över, skolorna har dragit igång och rutinerna åter börjat rulla. Då känns det även aktuellt att komma igång med träningen. Det kan kännas tungt och motigt, så hur gör man? Personliga tränaren Jon Bäckman, på Friskvårdskompaniet, ger sina bästa tips.
– Jag brinner för att hjälpa människor till långsiktig fysisk och psykisk hälsa. Det är min kärlek och passion i livet, säger han.
Jon har jobbat som personlig tränare sedan drygt tio år tillbaka. I grunden är han utbildad civilingenjör och den utbildningen har han nytta av då en hel del av att vara personlig tränare handlar om problemlösning.
– Att hjälpa människor med deras utmaningar i livet såväl fysiska som psykiska är den mest komplexa formen av problemlösning som jag kommit i kontakt med. Där är viktigt att börja i rätt ände. Jag älskar att lösa problem och det är det som driver mig i mitt jobb som PT, menar han.
1. Hitta din träningsform
– En av de absolut viktigaste sakerna för att komma igång med träningen och även fortsätta med den, är att hitta en träningsform som passar dig och som du tycker är rolig, menar Jon Bäckman.
2. Varför vill du träna?
– Det är superviktigt att fundera på varför du vill träna. Det kan vara att du vill uppnå den sköna känslan man känner efter ett träningspass eller att du vill hålla dig frisk och hälsosam. Varför man tränar är väldigt individuellt och det är viktigt att ha klart för sig ens eget varför för att kunna påminna sig om det dagar det känns tungt att ta sig till träningen.
3. Sätt upp realistiska mål och delmål
Ge dig själv möjligheten att lyckas.
– Många sätter upp orimliga mål när de ska komma igång med träningen. Till exempel "Nu ska jag börja träna sex gånger i veckan". När man sedan kollar i kalendern så går det kanske klämma in 2-3 pass i veckan. Då är det bättre att ha som mål att träna två gånger i veckan och blir det mer så är det bara en bonus. Sätter du upp för höga mål och orealistiska mål är risken stor att du känner dig misslyckad och tappar motivation.
4. Planera in träningen i kalendern.
– För att träningen verkligen ska bli av är det bra att avsätta tid för den och verkligen planera in den i kalendern. Annars kan det vara lätt att annat kommer emellan.
5. Hitta en träningspartner
– Det är bra för då ser man till varandra att det verkligen blir av. Du har någon att svara upp mot. Dessutom kan det vara roligare att träna tillsammans med en vän. En del föredrar gruppträning för att man får motivation av varandra.
6. Planera för bakslag
Livet går inte alltid på räls, utan träningsavbrott kommer. Det kan hända att man blir sjuk eller skadad, vilket gör det omöjligt att träna. Ha en plan för hur du ska komma tillbaka efter ett sådant träningsuppehåll. Planera till exempel in att ditt första pass efter sjukdom ska vara 20 minuter på löpbandet. Annars kan det vara vid sådana här tillfällen då rutinerna ruckas som man faller av träningen. Ha ett kom igång-pass i bakfickan.
7. Ta hjälp
En personlig tränare hjälper dig att säkerställa att du tränar kvalitativt med fina träningsutföranden och sunda rörelsemönster.