Så högt vill Skebo sätta hyran

Det kommunala bostadsbolaget Skebo vill höja hyran med 7,81 procent för sina hyresgäster. Detta enligt förslaget till Hyresgästföreningen. ”Det är orimligt högt”, säger Marie Hjorth, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Avtalet väntas vara klart kring april.

Avtalet väntas vara klart kring april.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2023-01-10 07:30

Det allmännyttiga bostadsbolaget Skebo håller just nu på att hamra ut ett avtal med Hyresgästföreningen i Skellefteå. Bostadsbolaget har lagt fram sitt initiala förslag på hur högt man tycker att hyran bör ligga. Deras förslag är att hyran bör öka med 7,81 procent. 

Hyresgästföreningen betonar att förhandlingarna precis har börjat men menar att den föreslagna höjningen är på tok för hög.

– Vi tycker att det är en alldeles för hög hyresnivå, säger Marie Hjorth och fortsätter:

– I Umeå så har vi förhandlat avtal på 75 procent av alla hyresrätter. Där ligger hyresökningen på 2,1 procent. I andra delar av regionen har man tagit fram överenskommelser på 3-3,5 procent. Då ska man veta att de nivåerna i sig är höga jämfört med hur de brukar vara.

Skebo är ett allmännyttigt bostadsbolag, vilket bland annat betyder att företaget är kommunalt samt att det ska försöka främja bostadsförsörjningen inom kommunen. Bolaget ska även drivas enligt affärsmässiga principer.

Anna Ersson, kund- och marknadschef, på Skebo, menar att det höga föreslaget beror på den nuvarande situationen i världen. Hon säger också att Skebo har följt den förhandlingsrekommendation som finns mellan parterna när de tagit fram sitt förslag.

– Vi har tagit med de faktorerna som vi enligt förhandlingsavtalet ska ha med i vår uträkning. När jag tittat på yrkandet inom allmännyttan inom hela Sverige så ligger vi på rikssnittet, säger hon:

– Det är inte anmärkningsvärt. Det är världsläget som är annorlunda. Det råder hög inflation och vi har höga kostnader. Vi behöver en intäkt som täcker de kostnaderna.

Men i Umeå har man en mycket lägre nivå?

– Jo men i Umeå har man en tvåårig uppgörelse. De gjorde upp om sina hyror för 2022 och 2023 under 2021. Då såg världen helt annorlunda ut.

Marie Hjorth håller dock inte med det uttalandet.

– Det stämmer delvis. När det gäller Bostaden som är det stora kommunala bolaget så är det helt rätt. Det är ett två års avtal som varade från 2021 till 2023. Men de hade också möjligheten att säga upp det avtalet och få det omprövat men har valt att inte göra det, säger hon.

Men med tanke på världsläget är det då inte rimligt att sätta hyrorna lite högre?

– Naturligtvis ska man kunna höja hyran men inte med de här nivåerna.

Avtalet väntas vara klart kring april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!