I Skellefteå ökade kommunens inköp från privata företag med 0,2 procent mellan 2015 och 2019. Den aktuella siffran där är en andel på 3,4 procent. I Norsjö ökade inköpen med 1 procent till 5,1 procent och i Malå minskade de med 3,7 procent till 2,6 procent.
I Robertsfors var minskningen 0,4 procent till 4,8 procent och i Arjeplog minskade inköpen med 2,9 procent till 2,2 procent. I Arvidsjaur var ökningen 1,5 procent och 2019 låg andelen där på 3,9 procent.
− Att kommuner väljer att upphandla sina verksamheter är ofta avgörande för det lokala näringslivet. Det kan handla om allt från inköp av konsulttjänster till sophämtning som i sin tur genererar både nya skattepengar och jobb i kommunen, säger Magnus Johansson, expert på konkurrens och offentlig upphandling på Företagarna i ett pressmeddelande.
Kommunernas köp från privata företag utgör i snitt ungefär 13 procent av verksamhetens totala kostnader. Kommunen som gör mest inköp från det privata näringslivet är Täby där 42 procent utgörs av köp från privata företag. I botten på listan återfinns kommunerna Vara, Ragunda och Skinnskatteberg där strax under 2 procent av kostnaderna utgörs av inköp från privata företag.
− Visst är det så att olika kommuner har olika förutsättningar. Men inte sällan är det politiska beslut om huruvida kommunen ska konkurrensutsätta inköp eller välja att utföra verksamheter i egen regi som står i vägen, konstaterar Magnus Johansson.