Så mycket har Fabrikenprojektet kostat hittills

Minst 330 miljoner kronor har det kostat hittills. Men då är långt ifrån alla utgifter inräknade, exempelvis flyttkostnader och utrustning. Och notan kan ticka på till åtminstone år 2020.

Ytterväggarna var i dåligt skick och fick bytas. Det var inte planerat från början och har sagts vara ett skäl till fördyringar.

Ytterväggarna var i dåligt skick och fick bytas. Det var inte planerat från början och har sagts vara ett skäl till fördyringar.

Foto: Arkivbild: Yvonne Rönngren.

Skellefteå2018-10-16 08:00
undefined
Ytterväggarna var i dåligt skick och fick bytas. Det var inte planerat från början och har sagts vara ett skäl till fördyringar.

”Det är riggat för kostnadsrace”, sa Liberalernas Andreas Westerberg när Fabrikenprojektet debatterades i kommunfullmäktige den 18:e april 2018. Det var två månader efter att budgeten höjts från 305 till 367 miljoner kronor.

Projektet Fabriken kan bli dyrare än väntat – för andra gången

”Indikation” i september

Efter den delårsrapporten som presenterades i september står det klart att även denna budget kan spricka. Några detaljer om den nya slutprognosen vill Skellefteå Industrihus ännu inte lämna, med hänvisning till den pågående utredningen.

Vid augusti månads utgång visar delårsrapporten ett utfall på 311 miljoner kronor. Drygt två veckor senare är siffran 312. Men då är inte fastighetsköpet på 18 miljoner inräknat. Då landar man på 330 miljoner kronor. Räknar man även kostnader för utrustning, får vi lägga till ytterligare 25 miljoner. Därtill kommer kostnader för flytten av verksamheterna, vilket Norran ännu inte fått svar kring.

Kort efter att budgeten senast höjdes, begärde en styrelseledamot i Skellefteå Industrihus att få utförligare budgetuppdateringar för de stora investeringsprojekten; månatliga redogörelser av budget, utfall och slutprognos. Så blev det inte.

Tror budgeten kan hålla

Det är främst via delårsrapporterna som styrelsen får information. I septemberrapporten står att det finns indikationer på ”ett något högre” kostnadsutfall. Men att man i stort följer planen och att det pågår åtgärder för att projektet ska kunna slutföras inom den beslutade budgeten. Två veckor senare anlitas en advokat. Han rekommenderar en ”snar” granskning av allt som fakturerats.

Fabriken: Advokat har utrett rättsläget

På debatter i fullmäktige där interpellationer om projektet har ställts, samt i diskussioner kring den höjda budgeten, uttrycker flera Allianspartier oro: ”Vem är ansvarig för att ha koll och bromsa när det drar iväg”, undrade exempelvis Carina Sundbom, centerns gruppledare i april tidigare i år.

Uppdrag försvann

I kommunfullmäktige i april 2016, fick kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram ”en totalkalkyl över hela Fabrikenprojektet med en total investeringsvolym inklusive driftskonsekvenser för samtliga ingående verksamheter senaste maj 2016.” Men maj passerade utan att uppdraget återrapporterats. Varken Lorents Burman (S) eller Andreas Löwenhöök (M) minns på rak hand vad det handlade om. När Lorents Burman satt sig in i frågan svarar han:

– Uppdraget gavs innan projektet ens var projekterat, det var väldigt optimistiskt av fullmäktige att tro att vi skulle hinna göra det på två månader, ett orimligt uppdrag, säger han.

Politiker är alltid skyldiga att vara insatta i den information som delges dem. Frågan har varit upp på alltifrån bolagsstämma, i tekniska nämnden och i Skellefteå Buss.

Men uppdraget har återrapporterats, fortsätter han. Via delårsrapporter och budgetar som tagits upp i fullmäktige.

– Politiker är alltid skyldiga att vara insatta i den information som delges dem. Frågan har varit upp på alltifrån bolagsstämma, i tekniska nämnden och i Skellefteå Buss, säger han.

Andreas Löwenhöök (M) ser det som problematiskt:

– Vi har haft den här diskussionen kring andra projekt, att det kan vara svårt att följa budgetutvecklingen. Det är också något vi diskuterat att vi ska förtydliga, exempelvis genom att höjda investeringsbudgetar alltid ska upp till fullmäktige, säger han.

Budgeten har onekligen känts väldigt diffus, har ni haft klart för er vad som skulle göras?

– Ja, vi har vetat vilka verksamheter som ska vara där och vilka områden man då frigör, att man då kan nyttja den nya för- och grundskolan. Att det tidigare avvikit från budget har inte att göra med exempelvis utrustning, det är något man kan välja att avstå från eller bevilja. Det har främst att göra med markförhållanden och sanering som varit mer komplicerad än väntat, säger Lorents Burman (S).

Jobbar vidare med Fabriken-byggetFullmäktigedebatt om Fabriken: ”Det är riggat för kostnadsrace”
Fakta: Fabrikenprojektet

Syftet med Fabrikenprojektet är att samlokalisera flera kommunala verksamheter i Hedensbyn. På området ska bland annat räddningstjänst, Skellefteå buss och samhällsbyggnad samsas.

Enligt den ursprungliga planen skulle allt stå klart redan 2018, det nya slutdatumet är 2020 då räddningstjänsten väntas flytta in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!