Att vi kommer se en ökad andel distansarbete framöver är det få som säger emot. Men skillnaden mellan olika län, kommuner och stadskärnor är stor. Skellefteå ligger på plats 84 i landet med sina 21 procent av arbetsstyrkan som kan arbeta på distans.
Så här ser det ut i de övriga kommunerna i Norrans spridningsområde:
Arvidsjaur, 19 procent, plats 119
Arjeplog, 17 procent, plats 154
Norsjö, 15 procent, plats 228
Robertsfors, 14 procent, plats 257
Malå, 13 procent, plats 271
Flest potentiella distansarbetare finns i Solna kommun där hela 56 procent av arbetsstyrkan kan arbeta på distans. I andra änden ligger Degerfors på tolv procent. Cirka 1,3 miljoner av totalt 4,6 miljoner arbetstagare i Sverige har möjlighet att arbeta på distans.
Enligt rapporten finns 80 procent av Sveriges potentiella distansarbetare i storstadskommunerna och landets större städer. Detta kan komma att påverka städer och samhällen i olika riktningar, menar Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP.
– Det är flera kommuner och aktörer som kommer behöva tänka om när befolkningens rörelsemönster trycks ut från stadskärnor och de större städerna, exempelvis storstadskommuner där många kontors- och galleriasatsningar gjorts. Samtidigt finns det småstadskommuner och förorter som nu vädrar morgonluft och kan räkna med ett uppsving för handel och restauranger, säger han i ett pressmeddelande.