Hittills har 160 personer provtagits för covid-19 i tältet utanför Skellefteå lasarett vid akutens parkering. Provtagningen har gjorts på personer över 70 och riskgrupper, som via sin hälsocentral har bokat tid för provtagning i tältet.
– Vi har inte märkt någon ökning i provtagningen. Snarare har det planat ut när det gäller antalet som provtas. Vi har därför dragit ner något på resurserna, säger Dan Thorn, som är högst ansvarig för verksamheten.
Om det beror på att smittspridningen verkligen minskat i samhället har han inget svar på.
– Det är oklart varför det är färre som kommer. Men vi förbereder oss fortfarande för det vi tror ska komma senare i maj och juni enligt prognoserna. Nu är det nästan så att man går och väntar på det. Men blir det inte värre än så här så är det bra. Det är ju enklare att växla ner än att växla upp kapaciteten snabbt. Nu har vi allt riggat, säger han.
På tisdagen kom också ett tillskott till tältet, en vit barack från Kristinehamn, som MSB skickat och som placerats alldeles bredvid tältet.
– Där är det tänkt att vi ska provta personal från kommunens verksamhet. Vi vill ha två spår, ett för patienter och ett för personal. Regionens personal testas också på Erikslids hälsocentral, säger Dan Thorn.
Han tror att provtagningen i baracken kan komma igång till veckan.
– Framför allt handlar det om personer som är hemma och känner sig lite krassliga. Om det visar sig att de inte har covid-19 kan de återgå i jobb.
När det gäller regionens personal har man hittills provtagit inom vissa verksamheter, såsom IVA, akuten och medicinavdelningar.
– Nu ska det utökas att gälla även andra avdelningar och primärvården, säger Dan Thorn.
Carina Lucchesi jobbar inte med sjukvård till vardags i dag men har hoppat i tältet. Hon tycker att arbetet och att möta dem som kommit till provtagningen har varit intressant.
– Det är roligt att bidra till samhällsnyttan, säger hon.
Smittskyddläkare Gunilla Persson ger beröm åt Skellefteås provtagningsrutiner för covid-19.
– Prover tas ju dels vid hälsocentralerna, dels i provtaganingstältet vid lasarettet. Man har fått till en väl fungerande organisation för detta och det går mycket bra, mycket bättre än i Umeå faktiskt, säger hon.
Enligt Folkhälsomyndighetens hemsida hade på onsdagen totalt nästan 148 500 individers prover för viruset som orsakar covid-19 analyserats i Sverige, sedan diagnostiken startade.