Så många asylsökande ungdomar berörs i Skellefteå

Kommunen trodde först att ett 40-tal ensamkommande ungdomar skulle behöva boende efter den nya gymnasielagen. Det visade sig vara mycket färre. Hittills har tre ungdomar fått hjälp.

Gymnasielagen ger ensamkommande som fått avslag en ny chans till uppehållstillstånd. Men få har hittills berörts i Skellefteå.

Gymnasielagen ger ensamkommande som fått avslag en ny chans till uppehållstillstånd. Men få har hittills berörts i Skellefteå.

Foto: Arkivbild: Yvonne Rönngren

Skellefteå2018-11-16 17:00
undefined
Gymnasielagen ger ensamkommande som fått avslag en ny chans till uppehållstillstånd. Men få har hittills berörts i Skellefteå.

Den nya gymnasielagen trädde ikraft i juli i år och innebär att ensamkommande ungdomar som fått avslag på sin asylansökan kan få en ny chans: en möjlighet till uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Risk för hemlöshet

Men ungdomar som får uppehållstillstånd av studieskäl måste själva ordna med boende, vilket medfört en risk att en del kan bli hemlösa.

Många hade avslagsbeslut, men också möjlighet att överklaga, och så länge de är inne i asylprocessen har de rätt till boende via Migrationsverket.

Inledningsvis uppskattade kommunens att antalet ungdomar som berördes i Skellefteå var cirka 40 stycken.

Färre än väntat

– Så var det inte, det visades sig att många av dem vi räknat in fortfarande inte nått vägs ände på sin asylprocess. Många hade avslagsbeslut, men också möjlighet att överklaga, och så länge de är inne i asylprocessen har de rätt till boende via Migrationsverket, säger Pär Åhdén, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen.

Så var fallet för cirka 30 ensamkommande ungdomar. En handfull ungdomar hade redan löst sin boendesituation. Återstår gör då fyra personer som varken kommunen eller Migrationsverket vet var de befinner sig i dagsläget, samt ytterligare en handfull ungdomar som kommunen alltså beslutat sig för att hjälpa.

Har beslutat erbjuda boende till hemlösa ungdomar

Hur ska ni hjälpa dem med boende?

– De som inte får bo kvar i Migrationsverkets boenden, men omfattas av gymnasielagen kan söka boende hos socialtjänsten. Det innebär inte en självklar rätt till boende men att man får sin sak prövad, säger Per Åhdén.

Tanken är i första hand att de då erbjuds rum vid de boenden för ensamkommande över 18 år som redan finns i kommunen. Hittills har endast tre personer behövt denna hjälp.

I Uppsala löste man boendeproblematiken genom att bygga ett härbärge för just ensamkommande ungdomar. Även Skellefteå kommun har nyligen presenterat planer på ett nytt härbärge.

– Men hos oss har det ingenting med gymnasielagen att göra. Härbärget riktar sig till en helt annan målgrupp och beror på ett behov vi ser efter en kartläggning av hemlösa, säger Pär Åhdén.

I socialnämnden har politikerna tidigare diskuterat möjligheten att låta de ungdomar som omfattas av gymnasielagen att bo på Solgården i Ursviken.

Solgården alternativ

Men planerna ändrades.

– Det blev inte aktuellt, främst eftersom många kunde fortsätta bo kvar hos Migrationsverket, säger Kenneth Fahlesson (S), ordförande i socialnämnden.

Nämnden beslutade den 27 september att Individ- och familjeomsorgen får i uppdrag att hjälpa asylsökande som omfattas av den nya gymnasielagen ”i väntan på att de hittar ett eget boende”.

Beslutet togs efter omröstning där ledamöter från M, C och L ansåg att stödet med boende borde tidsbegränsas till ett år.

Protesterade mot utvisningar till Afghanistan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!