– Utifrån att Skellefteå växer kommer det att bli tuffare att hitta en bostad för vissa grupper, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden.
Sedan 2008 görs en kartläggning vartannat år som Individ- och familjeomsorgen, IFO, ansvarar för. Denna kartläggning gäller för 2022. En av orsakerna till hemlösheten är den rådande bostadsbristen och den allt tuffare bostadsmarknaden.
Kartläggningen visar på att antalet personer i hemlöshet ökar. 244 individer har identifierats, både barn och vuxna. Den stora gruppen, som också står för ökningen, är personer som sitter med ett andrahandskontrakt, som socialtjänsten står för, med få eller inga möjligheter till eget kontrakt. Inom individ och familjeomsorgen handlar det om en ökning från 92 till 183 individer. Barnfamiljer, kvinnor och ensamstående är prioriterade att få hjälp via IFO.
– Avtalen är tänkta att övergå till riktiga kontrakt, men så har det inte fungerat i Skellefteå, berättar Iosof Karambotis.
– Tidigare hjälpte vi ett hundratal personer med det. Men siffran har ökat. Så vi behöver fler lägenheter. Det är oroande att allt fler behöver vår hjälp.
För närvarande har IFO 183 andrahandskontrakt med olika fastighetsägare. Dessa har olika riktlinjer för när individen själv kan ta över kontraktet. Det är dock mycket begränsat och IFO har under de två senaste åren endast haft en per år som fått ta över sitt kontrakt.
Sedan förra mätningen är det också fler föräldrar som hamnat i den här situationen. Det innebär att många barn lever i en familj där boendeförhållandena är osäkra.
– Det finns inga barn som är akut hemlösa, varken de eller föräldrarna. Däremot kan det finnas en problematik när föräldrar separerar och barn lever med en förälder och den andra saknar fast bostad. Det är allvarligt.
De akut hemlösa är ett 20-tal personer i dag, en siffra som varit kontant under de senaste tre mätningarna.
– Vi har ganska bra koll på dessa. Men det finns svårigheter att hitta långsiktiga och stabila lösningar för dem i deras hemlöshetssituation, berättar Iosif Karambotis.
Därför har socialnämnden ansökt om 1,5 miljoner kronor till projektet Bostad först. Tanken är att få loss ett tiotal lägenheter för att i första hand försöka lösa situationen för de akut hemlösa.
– Många av dem har ett missbruk och psykisk ohälsa. Vi hoppas med detta kunna göra konkreta insatser för gruppen. Vi hoppas att den som får en bostad också kan få hjälp med missbruket. Det här har prövats omkring i Sverige på flera håll med bra resultat.
Sedan kan det röra sig om personer med någon form av andrahandskontrakt som kan behöva hjälp. Iosif Karambotis kan tänka sig att det behövs fler bostäder i framtiden.
Förhoppningarna är att både kunna motverka den akuta hemlösheten, men även andra typer av hemlöshet som finns i kommunen. Utifrån att Skellefteå kommun växer förklarar han att det kommer att uppstå bostadsproblem för vissa grupper när det blir tuffare att hitta bostad.
– Vi tror att människor med andrahandskontrakt, tredjehandskontrakt och de som bor hos en kompis kommer att öka, speciellt nu med tanke på den ekonomiska situationen. Därför för vi nu ständiga förhandlingar med Skebo och andra aktörer.