I Skellefteå kommun ökade antalet personer som ansökte om skuldsanering under första halvåret 2020 från 56 till 82. I Arjeplog ökade siffran från 0 till 4. När det gäller Robertsfors ökade antalet från 3 till 4. I Norsjö och Malå ansökte 4 personer om skuldsanering, vilket var lika många som första halvåret 2019 och i Arvidsjaur låg siffran stilla på 9 ansökningar.
Allt fler ansöker hos Kronofogden om skuldsanering. Och särskilt stor är ökningen bland unga – som oftast får avslag på sin ansökan.
– Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär. De har en bild av att det bara är att beställa en sanering och sedan få skulderna avskrivna, och så är det inte, kommenterar, Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden i ett pressmeddelande.
Under årets första sex månader ansökte 15 325 personer om skuldsanering i Sverige – en ökning med 41 procent jämfört med samma period i fjol och den högsta siffran någonsin.
Antalet ansökningar har blivit fler i alla åldersgrupper, förutom 65-plus. Ökningen är särskilt kraftig för unga mellan 18 och 34 år. Här handlar det om mer än en fördubbling.
– Vi ser förstås positivt på fler ansökningar, eftersom en skuldsanering kan vara en väg ut ur svåra skuldproblem. Men vi är bekymrade över att så många unga söker, säger Per-Olof Lindh.