Det är en lika uppseendeväckande som omfattande villainbrottshärva som Norran kan berätta om i dag.
I centrum står en 53-årig man som har sin bostadsadress i staden Kaunas, Litauen.
Mannen har åren 2016 och 2018 dömts för ett stort antal inbrottsstölder i bostäder i Gävle och i Dalarna (se faktarutan).
Nu misstänker polis och åklagare att han det senaste året haft siktet inställt på Norrlandskusten, däribland flera bostäder i Skellefteå.
Allt började med att det inträffade 15 villainbrott i norra Sverige mellan den 13 augusti och 13 november i fjol. Två villainbrott skedde i Skellefteå på Jägarvägen mellan den 20 och 26 augusti och på Norrhammargatan den 28 september.
De 13 andra villainbrotten skedde i Luleå (sex stycken), i Piteå (fyra stycken) samt tre villainbrott i Falun.
Polisen såg vid en närmare analys att samtliga inbrottsstölder hade samma tillvägagångssätt, så kallat brottsmodus.
Inbrottstjuven tog sig in i bostäderna genom att angripa husens fönster på ett speciellt och likartat sätt. Därefter stals bland annat guld- och silverföremål, alkohol och elektronik, däribland datorer.
– Hur inbrottsstölder utförs och vad som stjäls är viktiga detaljer när vi analyserar och ser likheter med tidigare brottsserier. I det här fallet gjorde min brottssamordningskollega i Norrbotten en mycket viktig insats, påpekar Daniel Karlsson, Skellefteå, brottssamordnare för polisområde Västerbotten.
Hans arbete är att jobba parallellt med förundersökningarna i ett brottsförebyggande syfte och leta brottsserier, tendenser, kännetecken och samband.
Flera viktiga genombrott i utredningsarbetet gjorde att polisens misstankar riktades mot 53-åringen.
• Datorn och övrigt stöldgods: natten mellan den 12 och 13 november stals bland annat en dator från en villa i Luleå. Bara två dagar senare kopplade datorn upp på en adress med koppling till 53-åringen. Vid den efterföljande husrannsakan som gjordes av litauisk polisen i slutet av november 2022 hittades datorn och inte minst: över hundra kilo misstänkt stöldgods.
Det rörde sig totalt om hundratals föremål. Av dessa beslag har numera stöldgods härletts från samtliga av de 15 villainbrotten under hösten 2022.
• Ansiktsbilden från Luleå: Vid ett villainbrott i Luleå 6 november i fjol säkrades bilder från en dörrkamera vid fastigheten. Vid jämförelse mot bilder som de litauiska myndigheterna har på 53-åringen kunde slutsatsen dras att det var han som fångats på bilden.
– Angående den bilden går det att ifrågasätta att bilden verkligen föreställer min klient, menar advokat Magnus Ericsson.
• Mannens bil. Vid kontroller dels vid färjor från Tallinn till Helsingfors, dels vid gränsen Haparanda/Torneå, kunde konstateras att 53-åringen gjort ett antal resor till och från Sverige under hösten 2022 vid samma tidpunkter som villainbrotten genomfördes.
Utredningsarbetet har därefter fortsatt, 53-åringen var aldrig frihetsberövad och svensk polis åkte i vintras till Litauen och hämtade hem stora mängder misstänkt stöldgods från bland annat villainbrotten i Skellefteå.
Men plötsligt uppstod nya misstankar under sensommaren, att mannen från Litauen inlett en ny serie med villainbrott mot norra Sverige, däribland Skellefteå och Kåge.
Från i början av augusti och fram till den 21 september, då mannen greps i Sundsvall efter att han blivit efterlyst, inträffade 14 villainbrott eller inbrottsförsök i Norrbotten, Västerbotten och Sundsvall.
Villainbrotten i Skellefteå och Kåge inträffade under augusti månad inom loppet av drygt en vecka.
Flera viktiga detaljer gjorde att polisen på nytt misstänkte att mannen brutit mot de dubbla utvisningsbesluten från 2016 och 2018 och återvänt till Sverige för att begå brott.
Brottssamordnaren Daniel Karlsson:
– Det fanns flera uppgifter som pekade mot den här mannen. Det har återfunnits stöldgods i mannens närhet som kan kopplas till flera av inbrotten under sensommaren. Vi har också på nytt kunnat följa hur hans bil syns vid gränsövergångar till Sverige som passar mycket väl in på de tre brottsserier som vi haft längs Norrlandskusten i augusti och september i år.
– Vidare är tillvägagångssättet vid inbrotten, hur fönster har forcerats på ett speciellt sätt, väldigt likt de tidigare villainbrotten. Dessutom är det ett viktigt tecken att, sedan han greps den 21 september, villainbrotten upphörde längs kusten, tillägger Daniel Karlsson.
På grund av brottsmisstankarna som uppstod begärde och fick åklagare Joseph Ricken mannen häktad i sin utevaro den 1 september.
Som nämnts greps 53-åringen tre veckor senare i Sundsvall. Redan den 22 september häktades han av Luleå tingsrätt för brottsserien hösten 2022 längs kusten och i Falun.
Joseph Ricken påpekade vid häktningsförhandlingen:
– Det föreligger risk för återfall i brott mot bakgrund av att det har varit en systematisk brottslighet, det finns risk att den fortsätter. Därutöver finns en flyktfara, därför är det viktigt att han blir kvar i Sverige.
Nu fortsätter polisens mödosamma utredningsarbete som sker i samarbete mellan lokala polisutredare, brottssamordningen i polisens Region Nord samt litauisk polis.
– Vi kan inte låsa oss vid att han ska ha utfört alla 14 inbrotten under sensommaren 2023, varje inbrott utreds inledningsvis separat. Men vi riktar våra misstankar mot honom i en majoritet av fallen. Det handlar om nämnda tillvägagångssätt, att han befann sig i landet, stöldgods vi hittat men även andra spår. Vi är hoppfulla att klara upp flera av inbrottsstölderna, och att kunna återlämna en hel del stöldgods till de rättmätiga ägarna, däribland efter inbrotten i Skellefteå och Kåge, säger Daniel Karlsson.
Hur ser du på 53-åringens brott och hur det påverkar tryggheten?
– Att det återfunnits svenskt stöldgods från 2012 i mannens bostad, kombinerad med dubbla fällande domar och senaste årets omfattande brottsmisstankar, visar på en omfattande systematik. Det är lyckligtvis statistiskt väldigt låg risk att drabbas av villainbrott, och Västerbotten är enligt oss ett väldigt tryggt län. Men eftersom brotten riktats mot människors bostäder är det lätt att förstå att det skapat oro.
Vad säger då 53-åringen? Ja, vid häktningen påpekade han:
– Jag vill inte sitta häktad, då mister jag chansen att få ett jobb.