Hon designade ett nytt Guldtorg som sitt examensarbete

Guldtorget i Skellefteå ska göras om. Arkitekturstudenten Alva Fahlman tog inspiration från det och skapade ett förslag för hur nya torget kan se ut som sitt kandidatexamensprojekt.

Alva Fahlman, 23, valde att ta sig an Guldtorget för sitt kandidatexamensprojekt på Arkitektutbildningen i Umeå: "Jag drog mycket inspiration från att det i folkmun har kallats för möjligheternas torg".

Alva Fahlman, 23, valde att ta sig an Guldtorget för sitt kandidatexamensprojekt på Arkitektutbildningen i Umeå: "Jag drog mycket inspiration från att det i folkmun har kallats för möjligheternas torg".

Foto: Akvelina Bergsten

Skellefteå2024-08-04 05:00

– Skellefteå är en växande stad, så jag ville gärna göra något projekt där, sen är det lite extra speciellt också eftersom jag är född och uppvuxen där, säger Alva Fahlman som studerar arkitektur vid Umeå Arkitekthögskola. 

Hon har under ett halvår designat ett förslag för hur nya Guldtorget kunnat se ut.

– Det har varit en lång process. Jag började med att analysera torget och dess historia för att kunna ta fram en design. Jag drog väldigt mycket inspiration just från att det i folkmun ofta har kallats för "möjligheternas torg".

En av huvuddelarna i hennes design blev hur man kan få tillbaka aspekten av folksamling på torget. Hon vill också göra det möjligt att ha marknader där igen.

undefined
Här är en vy av hur torgytan hade kunnat se ut uppifrån, till exempel om man tittar ner från Sara kulturhus. Här syns också hur Alva tänkt att man hade kunnat ställa fram bord vid en eventuell marknad, och till vänster är en vy som går hela vägen fram till Sara.

– Jag vill att det ska bli möjligt för folk att samlas där och för dem att verkligen kunna njuta av att stanna upp och vara på platsen. För just nu känns det som att man snarare bara rör sig över torget.

Vid ett av sina besök på platsen kartlade Alva människors rörelser, och resultaten visade tydligt att torget just nu bara är en plats man går igenom.

undefined
Alva berättar att hennes kartläggning visat att människor väldigt sällan spenderar någon tid på torget, det är snarare en plats man går igenom.

– Antingen går man längst husväggarna eller så korsar man tvärs över torget här, säger hon och pekar på en bild över kartläggningen.

Designen går ut på pelare med fästen där man kan sätta stora plattor på två olika höjder, som då kan fungera både som sittplatser och tak. Plattorna ska vara löstagbara för att göra torgmiljön flexibel och de ska främst vara gjorda av ett mesh-liknande material som släpper igenom regn och snö. Färgen och formerna är inspirerade av andra monument runt om i staden, som den gamla ingången till campus, Lejonströmsbron och av geometriska analyser av torget.

undefined
Ett kollage Alva gjort för att illustrera hennes design av torget.
undefined
Alva vill behålla mycket av det som finns på platsen idag, men liva upp den med dessa strukturer (röda) som ska kunna fungera som sittplatser, tak, marknadsbord, belysning och annat.

– Det ska vara en trygg plats som funkar alla tider på dygnet, under alla årstider och för alla olika åldrar, berättar Alva.

Hon har även prioriterat att behålla många av de element som finns på platsen idag såsom toaletterna, magtvagnarna och den välkända fontänen.

– Lyftet tycker jag är väldigt intressant, även om det kan vara lite kontroversiellt så tycker jag att det ska få vara kvar, det tillför mycket till torget, säger hon.

I samband med att Alva höll på med sin design utlystes en tävling där man kan skicka in sitt förslag för hur nya torget ser ut. Hon har ännu inte bestämt sig för om hon ska lämna in sitt bidrag eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!