Så kan man rädda livet på barn

Under sommaren erbjuder Astma och Allergiföreningen i Skellefteå gratis kurser i hjärt- och lungräddning på barn. Norran var med på Tuvagården där personalen fick sig en grundläggande genomgång.

Simon Persson utför hjärt- och lungräddning på en av barndockorna.

Simon Persson utför hjärt- och lungräddning på en av barndockorna.

Foto: Melissa Niemann

Skellefteå2020-07-21 08:00

Varje år sker drunkningsolyckor i Sverige och vid sådana lägen kan rätt hjälp vara avgörande. Astma och Allergiföreningen i Skellefteå insåg att det fanns ett behov av hjärt- och lungräddning på barn och valde därför att utbilda personal för att hålla i kurser. Till en början var det en medlemsförmån, men föreningen förstod snabbt att efterfrågan var stor och tyckte då att alla borde få ta del av en så pass viktig utbildning. 

– Ni kan aldrig göra fel så länge ni gör någonting för då ökar ni ändå chanserna för personen eller bebisen att överleva. Viktigast är att man gör någonting och inte bara står och ser på, säger Peter Norén, utbildad instruktör, till deltagarna.

Peter Norén går igenom steg för steg vad man ska göra vid ett misstänkt hjärtstillestånd. Det första man ska göra är att avgöra hur kritiskt läget är. Försök få kontakt med personen genom att ropa och slå till den utsatte i hopp om en reaktion. 

Ifall man inte får någon kontakt bör man direkt börja med hjärt- och lungräddning, försök inte känna efter ifall personen har någon puls utan börja direkt med inblåsning och komprimering för att spara på dyrbar tid. 

Man ska med hjälp av två fingrar luta huvudet försiktigt bakåt för att öppna luftvägarna och sedan blåsa i munnen samtidigt som man håller för näsan. Målet är att syresätta hjärnan hela tiden genom att trycka på hjärtat så att det pumpar ut blodet.

Taktiken går ut på att först göra fem inblåsningar följda av 30 hjärtkomprimeringar, för att sedan göra två inblåsningar följt av 30 hjärtkomprimeringar så länge det behövs. Är man två som hjälps åt bör man sitta mittemot varandra när man byter av, för att vara så effektiva som möjligt. Man ska inte sluta med hjärt- och lungräddning förrän ambulansen har kommit och ambulanspersonalen tar över.

Vid byte av docka under övningarna är instruktörerna noga med att rengöra och sprita dockorna för att inte riskera att deltagarna utsätts för coronasmitta. Peter Norén är dock noga med att poängtera att vid ett riktigt scenario spelar det ingen roll om man riskerar att smittas av corona för det handlar om liv och död. När man gör hjärt- och lungräddning är det viktigt att trycka hårt och risken för att man råkar bryta av ett revben är ganska stor men hellre det än att inte cirkulera blodet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!