Så görs löparbanorna i den nya friidrottshallen

De mjuka gummibanorna kommer på plats och snart ska de vara redo för spring. Om en dryg månad kan löpare och andra friidrottare ta den efterlängtade Florahallen i besittning.

Thomas Jacobsson är ansvarig från kommunen och Leif Wikberg är platschef på Fastec. Deras projekt börjar nu närma sig slutet.

Thomas Jacobsson är ansvarig från kommunen och Leif Wikberg är platschef på Fastec. Deras projekt börjar nu närma sig slutet.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2020-02-27 07:00
undefined
Edgars Gricinskis lägger ut det vita limmet och Martins Skujenieks öser över kulor. Området blir grått och det innebär att det är en "mellanyta" där man inte tävlar.
undefined
Edgars Gricinskis lägger ut lim mellan två blå banor som är ansats för längdhopp och tresteg. I bakgrunden jobbas det med gummikulor på höjdhoppsområdet.
undefined
Andris Jurkevics suger upp kulor som inte fastnat, så att de inte ska sprida sig till andra områden, med annan färg.
undefined
Platschef Leif Wikberg har lärt sig mycket om friidrott. I bakgrunden ser vi hur hallens golv får sin nya beläggning. Röda partier är inte klara, de ska bli grå, det vill säga mellanytor.
undefined
Dessa linjer är redan klara, och de är konstnärlig utsmyckning. Mellan linjerna ska konstnären Mikael Åberg måla en passande färg.
undefined
Här är den vanliga idrottshallen som inte fått linjer än. Däremot kommer läktarens glasräcke på plats, tack vare Janne Lindgren i röd hjälm, och Ronny Pettersson på Ryds Glas.
undefined
Thomas Jacobsson är ansvarig från kommunen och Leif Wikberg är platschef på Fastec. Deras projekt börjar nu närma sig slutet.
undefined
Florahallen ska stå klar och slutbesiktas den 7 april.

Det arbete som ger mest friidrottskänsla görs nu i slutet av bygget. Det handlar om golvbeläggningen som i hela friidrottshallen blir av ett gummiaktigt material.

– Många tävlande har spikskor och därför ska det vara mjukt material även utanför själva tävlingsbanorna, förklarar platschef Leif Wikberg när vi går runt på det mjuka underlaget.

Han säger att underlaget är olika mjukt beroende på vilken sport som ska utövas.

– Det här är en hel vetenskap. Vi har lärt oss mycket, och när man ser på friidrott på teve numera ser man inte på de tävlande utan istället på själva hallen.

– Det stämmer, säger Thomas Jacobsson, projektledare på kommunen. Jag ser också på friidrott på ett annat vis nu.

Experthjälp

Beställare och ägare av byggnaden är Skellefteå kommun och byggare är Fastec. Hjälp med det tekniska har de haft av en konsult som jobbar åt svenska friidrottsförbundet. Även Skellefteå AIK Friidrott har varit behjälpliga.

– Hur kurvor ska vara doserade och mycket annat är sådant som vi inte haft kunskap om, säger Leif.

Mest komplicerat att bygga var velodromerna, de upphöjda kortsidorna på löparbanan där man springer på lutande underlag. Där är både radier och lutningar minutiöst planerat.

Inbyggd luft

Velodromerna är som mest 80 cm höga och de kunde inte göras i massiv betong, då hade konstruktionen blivit för tung. Istället ligger lecakulor i olika fält kombinerat med betong.

– Bra att ni inte gjorde dem ihåliga för det blir så högt ljud när folk springer på det, säger Niklas Viklund, sportchef på Skellefteå AIK Friidrott.

Friidrottschefen: ”Vi erbjöds två SM-tävlingar, men kunde bara ta en”

Nu läggs alltså gummiytan i hela hallen. Det görs för hand av en lettisk firma, anlitad av en entreprenör som är expert på idrottshallar.

Ett tjockt lim hälls ut och jämnas till. På det stör man ut gummikulor i rätt färg som får fastna.

Hindra spridning

Överskottet skottas upp igen, men det får inte hamna på någon yta av annan färg, då skulle kulorna fastna där istället. Mycket av materialet måste dammsugas upp för att förhindra spridning.

Ställen där man ska springa är av två olika blå nyanser, och ytor där man inte tävlar är grå.

Näten som ska skydda folk runt kastgrenarna är redan på plats och hänger i skenor från taken.

Cirka 25 personer jobbar på bygget, som mest var de i januari upp emot 40, men avtrappningen har börjat.

Florahallen var budgeterad att kosta 117,5 miljoner men väntas bli billigare. Enligt senaste prognosen kan notan sluta på 106,5 miljoner.

Linjer som konst

Florahallen består egentligen av två hallar. Vi tittar in i den vanliga idrottshallen också, där byggandet i stort sett är klart, men linjerna på golvet saknas.

I foajén är den konstnärliga utsmyckningen delvis på plats. Det är mosaik som ligger infällt i väggarna och keramikplattor i golvet. Detta bilder linjer som ju är typiska i en sådan här anläggning. Konstnären Mikael Åberg, Obbola, har designat verket, och han har också monterat mosaiken.

Den sjunde april ska hela anläggningen stå klar.

Skolans idrottslektioner

Florahallen ska användas som gymnastikhall av Floraskolan under dagtid, de ska ha lektioner både i idrottshallen och i friidrottshallen.

Från och med 16.00 på dagarna samt helger får Skellefteå AIK Friidrott tillträde. Föreningen får också sitt kansli i huset.

Här byggs arena som kan ta internationella tävlingarHär växer Florahallen framNya möjligheter skapas i Kombihallen när friidrotten flyttar
Florahallen

Friidrottshallen byggs i ett plan med åtta meter i takhöjd vid balkarna och 11 meter där emellan.

Den är 130 meter lång och 50 meter bred. Ytan är 5 900 kvadratmeter.

Ovalen får fyra löparbanor som är cirka 200 meter långa.

Det blir åtta sprintbanor i rundelns mitt, 60 meter långa.

Det finns också uppvärmningsbanor.

Det finns anpassade ytor för stavhopp, höjdhopp, längdhopp, tresteg och kula.

Det går också träna slägga, diskus och spjut, men inte tävla.

Läktarna blir utdragbara, och det blir även publikplatser på en balkong. Som mest ryms det 350 i publiken och 350 tävlande/funktionärer.

I Florahallens högdel finns den vanliga idrottshallen som är 1 100 kvadratmeter stor. Den får 130 läktarplatser, och där kan man exempelvis se basketboll och innebandy på internationell nivå, eller badminton och volleyboll på nationell nivå. Den går i ljusblått och grått vilket ska vara bra nyanser för tevesändningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!