Lösningar för minskad smittspridning på arbetsplatser

På det extrainsatta Morgonmötet i Skellefteå som genomfördes under fredagen gav några lokala företag exempel på hur de skapar en säkrare arbetsplats under pandemin. Engagemanget är stort hos dem.

Stefan Lindqvist konstaterar att hos Franke Futurum  i Byske har den högsta sjukfrånvaron varit den stora utmaningen.

Stefan Lindqvist konstaterar att hos Franke Futurum i Byske har den högsta sjukfrånvaron varit den stora utmaningen.

Foto: Norran

Skellefteå2020-12-04 16:09

Efter att smittskydsläkaren Stephan Stenmark presenterat smittläget i Västerbotten och gett råd till företagen kring smittskydd gick ordet till representanter för företag som berättade om hur de hanterat coronan.

Först ut var Elisabeth Fryxell, en av dem som driver frisörsalongen Hair & Face i Skellefteå.

– Vi tillhör en bransch som alltid hållit på med hygien och tvättat kammarna och rengjort alla saker. Vi har alltid haft luftigt mellan våra kunder och det är oftast bara en person som jobbar med samma kund, berättar hon.

Nu har de börjat använda visir och de som inte vill använda ett sådant nyttjar munskydd.

– Vi spritar också alla kundplatser och oss själva mellan kunderna. Dessutom har vi skrivit till våra kunder om att de inte ska komma i förtid utan när de har sin bokade tid.

Hon konstaterar att medarbetarna på salongen gjort ett superjobb.

– De har till exempel lagt om sina scheman för att kunna tillgodose alla kunders önskningar, säger Elisabeth Fryxell.

Hos Franke Futurum i Byske har den höga sjukfrånvaron varit den stora utmaningen.

– Alla som arbetar hos oss följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer så vissa dagar har vi haft över 20 procents frånvaro. Vi är glada att alla följer det här, berättar Stefan Lindqvist, vd hos Franke Futurum.

Några andra åtgärder som man gjort är att stänga serveringen i matsalen och spärrat vissa platser i matsalen. Ansiktsmask är obligatoriskt och företaget har infört besöksförbud.

– När man måste ha fysiska möten får max fem personer samlas och då i en större lokal. Hemmajobb är det som gäller för alla som kan och den som varit ute på en privat flygresa sätts i karantän.

Peter Jonsson, som driver ICA Kvantum i Skellefteå, berättar de haft tre stora utmaningar. Dels ska de skydda personalen och skydda dem från varandra och dels ge kunderna en så trygg handel som möjligt.

– Dessutom gäller det något som jag aldrig trodde att vi skulle få uppleva i den här branschen, nämligen att minska antalet kunder. Vi har nu 13 procent färre kunder i vår butik, säger han.

Peter Jonsson konstaterar att risken för att bli smittad i butiken är större i lunchrummet än i butiken.

– Vi har en extra person som på heltid arbetar med rengöring i butiken. Här identifierades bland annat att dörren från lagret till personalrummet var den som användes mest och den hade nog tidigare inte rengjorts så ofta. 

Tommy Eriksson, säkerhetsspecialist hos Northvolt, berättar att de var tidigt ute med att använda masker. 

– Vi har infört en skyddsrond som kollar upp att alla följer de uppsatta reglerna och om någon inte gör det så är vi tuffa mot dem, säger han.

Han berättar att Northvolt har regelbundna kontakter med entreprenörer och leverantörer om hur det ska gå till när de kommer till byggsiten.

– Helst vill vi också att de ska vara testade men det är inte alltid möjligt.

Han konstaterar att Northvolt haft ett "jättegott samarbete" med Region Västerbotten och Skellefteå kommun kring de här frågorna.

– Vi har fått mycket hjälp från Ursvikens Hälsocentral som även ställt upp och testat personer som inte haft ett svensk ID. Dem ska vi bjuda på en smörgåstårta.

Man har också valt att separera de olika entreprenörsgrupperna från varandra för att minska smittrisken.

– Detta gäller också för barackboendet i Ursviken, avslutar Tommy Eriksson.

Coronaviruset

Covid-19 påverkar olika människor på olika sätt. De flesta som smittas utvecklar lindriga till medelsvåra sjukdomssymptom och återhämtar sig utan att behöva sjukhusvård. De vanligaste symptomen är feber, torrhosta och trötthet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!