Så gör de privata gymnasieskolorna med undervisningen

De kommunala gymnasieskolorna i Skellefteå går delvis tillbaka till undervisning på plats i skolorna på måndag. Så här kommer de privata gymnasieskolorna i kommunen att göra.

John Karlberg, rektor på Guldstadsgymnasiet.

John Karlberg, rektor på Guldstadsgymnasiet.

Foto: Pressbild

Skellefteå2021-01-21 18:00

På Guldstadsgymnasiet i Skellefteå har man haft en dialog med smittskyddet och kommunen för att komma fram till ett beslut om den fortsatta undervisningen.

– Vi har haft distansundervisning och det har fungerat otroligt bra, både elever och lärare har varit duktiga på att ställa om. Men vi behöver vara på skolan fram över för att kunna utföra de praktiska ämnena så att eleverna inte halkar efter där, säger rektor John Karlberg på Guldstadsgymnasiet, och fortsätter;

– Vi vill följa de kommunala skolornas strategi för att alla elever ska få det så lika som möjligt. Från och med måndag kommer vi att köra de praktiska ämnena på plats i skolan och de teoretiska ämnena på distans. Vi kommer att ha cirka 30 procent av eleverna på skolan samtidigt de kommande veckorna, sedan hoppas vi kunna trappa upp efter som så att alla eleverna till slut är tillbaka i skolan, säger John Karlberg.

På Praktiska Gymnasiet i Skellefteå är det i huvudsak distansundervisning som gäller för eleverna i dag.

– En del elever som verkligen behöver vara på plats i skolan har fått vara det, men de är inte så många och de har spridits ut i lokalerna. Jag tycker över lag att det har fungerat bra, men distansundervisning passar ju inte för alla och då har vi gjort så bra vi kunnat för att lösa det, säger Urban Lindmark, rektor på Praktiska Gymnasiet, och fortsätter;

– Vi kommer fortsätta som vi gjort under måndag och tisdag nästa vecka. Vi ska diskutera hur vi ska göra och eventuellt kommer det komma ett nytt beslut på onsdag till veckan, säger Urban Lindmark.

På Yrkesgymnasiet i Skellefteå har man inte beslutat än om hur undervisningen kommer att se ut fram över.

– Nu kör vi med distansundervisning, förutom att ett fåtal elever som behöver det är på plats i skolan. Det fungerar bra och eleverna tar ansvar. Närvaron har till och med blivit bättre, exempelvis bland elever som har lång resväg till skolan, säger Malin Burström, rektor på Yrkesgymnasiet, och fortsätter;

– Vi har inte beslutat om hur vi ska bedriva undervisningen framöver, utan väntar besked från huvudman. Förmodligen kommer vi att köra på delvis distansundervisning och delvis undervisning på plats. Våra elever är ju ute på praktik, så alla elever är aldrig på plats i skolan samtidigt ändå, säger Malin Burström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!