Som Norran tidigare berättat gjorde Skebo en ömsesidig affär med Dahlgrens Invest. Skebo köpte mark i kvarteret Kapella och sålde två hyreshus i kvarteret Ringduvan. Mindre än en vecka senare tillkännagavs en affär när halva marken på Kapella såldes vidare till HSB.
Varför överlät ni inte till Dahlgrens och HSB att göra affären med varandra?
– För att Dahlgrens hade tagit kontakt med oss, och vi hade kommit långt i förberedelserna, säger Åsa Andersson.
– De tog kontakt med oss för mer än ett år sedan, och HSB har haft kontakt med oss cirka ett halvår.
– Det fanns en komplexitet i tomten Kapella eftersom det fanns ytterligare en ägare. Därför tyckte vi det var bäst att vi genomförde affären som vi redan hade planerat, fortsätter Åsa Andersson.
– Skebo har som uppdrag att gynna storskalig bostadsproduktion, och det är viktigare än vem som bygger. Därför tyckte vi det var bra om vi kunde förse HSB med en byggklar tomt, vilket var vad de hade efterfrågat. De ville bygga snabbt.
– Det blir också bättre med bostadrätter än hyresrätter på den tomten. Eftersom parkeringar måste finnas under jord blir bygget dyrt och hyreslägenheter skulle kunna få för hög hyra.
Men knäckfrågan är alltså om någon förlorar på affärerna. Åsa Andersson anser att alla tre parterna har tjänat.
Hon säger att det nog hade gått få ut några fler miljoner för Ringduvan, men att det aldrig var aktuellt att bara sälja.
– Men även Kapella kanske kunde ha värderats högre än 35 miljoner.
Kvar finns den andra halvan i Skebos ägo där Friskis och Svettis ligger. Där finns ingen detaljplan vilket innebär investeringar innan det kan bli något byggande.
– Å andra sidan har vi intäkter där genom att vi får in hyra.
I Kapellaffären ingår att Skebo ska ordna boende åt de som måste flytta från ett hyreshus som ska rivas.
– I första hand ska vi hjälpa de tre hushåll som har ett normalt kontrakt. De erbjuds en likvärdig lägenhet och får behålla hyran i tre år. Men vi kommer också att ta kontakt med de tre hushåll som har rivningskontrakt, vi vill inte ställa ut någon på gatan.
Genom att Ringduvan och Blomstergårdarna såldes har nu Skebo färre centrala lägenheter att erbjuda.
– Men vi har fortfarande en hel del. Strömsör, Oden, Hofgränd, Pantern, Höken samt kvarteret Lärkan, säger Åsa Andersson.
Även från blivande byggandet på Nipan 2 har flera hushåll erbjudits likvärdiga lägenheter eftersom hus ska rivas.
Det innebär att konkurrensen hårdnat om att få tag i centralt belägna lägenheter.
På Dahlgrens Invest säger Håkan Dahlgren att de lät värdera Ringduvan innan köp, och att värderingsmannen kom fram till cirka 117 miljoner.
Han bekräftar att det var Dahlgrens som tog initiativ till affären, och säger att det var så kallade "Burk-Kurts" hus de var ute efter. Blomstergårdarna följde med eftersom husen står på samma tomt.
Sista ordet går till Mattias Lundström, vd på HSB Norr.
– Vi köpte tomten för 22,5 miljoner och det är marknadsmässigt pris jämfört med centrala lägen i Umeå och Luleå.
Han säger att priset är beräknat på hur mycket man får bygga, det kallas byggteknisk area.
– Av det skälet köper man inte en tomt om inte detaljplanen är klar, eftersom den inte går värdera, säger Mattias Lundström.
– För vår del skulle jag säga att vinnarna är våra medlemmar som nu får möjlighet att köpa lägenheter i attraktivt läge.