Debatt om kommunens resultat: ”Delvis dopade siffror”

Skellefteås kommunkoncern går plus med nästan en miljard – vilket är ett rekordresultat. Arbetslösheten är lägre än i fjol, bland de lägsta i landet. Och de underskott som pandemin orsakat socialnämnden ersätts fullt ut av staten: ”Det är oerhört positivt”, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Skellefteå kommuns årsredovisning debatterades på tisdagens kommunfullmäktige.

Skellefteå kommuns årsredovisning debatterades på tisdagens kommunfullmäktige.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2022-05-03 17:09

Under tisdagens fullmäktige godkände politikerna Skellefteå kommuns årsredovisning. Politikerna var eniga om att resultatet var mycket gott – framförallt för kommunkoncernen, där försäljningsintäkter för främst Skellefteå Industrihus och Skellefteå Kraft uppvisade ett plusresultat på nästan en miljard. Den öppna arbetslösheten, som redan 2020 var låg, hade i januari sjunkit från 6,6 till 4,5 procent. 

Lorents Burman (S) påpekade att trots att lånetaket nyligen höjts, finansierades samtliga investeringar under året helt med egna och sparade pengar. 

– Kommunens låneskuld har minskat kraftigt, delvis som ett resultat av de affärer som Skebo och Industrihus har gjort.

Han konstaterade: 

– Vi klarar med råge kommunallagens balanskrav.

undefined
Lorents Burman (S), kommunalråd.

I debatten som följde höll samtliga politiker med om det goda resultatet, men invände delvis till beskrivningen. 

Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M):

– Ja, Skellefteå är på många sätt fantastiskt och Skellefteå står inför fantastiska möjligheter. Bakom detta står också ett brett politisk samarbete.

– Men årets resultat är missvisande, det är ett resultat dopat av statsbidrag och höga intäkter utifrån koncernens försäljning av bland annat el.  

Det finns också en annan bild av kommunen, fortsatte han, och lyfte frågor där han ansåg att den politiska majoriteten brustit – alltifrån att komma sent ur startgroparna med bostadsbyggande, den ökande otryggheten bland unga tjejer, bristande skolresultat, och dåliga betyg för kommunen när det kommer till näringslivsklimatet. 

– För att motverka problemen behöver kommunen en ny politisk majoritet. Det alternativet är Alliansen, sa han.

Lorents Burman kontrade om den sena byggstarten: 

– Det finns för tillfället över 100 byggaktörer i Skellefteå nu. Smaka på den. 

Markku Abrahamsson (SD) frågade sig vilka som fick uppleva dessa rekordresultat – om det exempelvis var undersköterskor och lärare. 

– Det är en reflektion man ska ta med sig, samtidigt som vi vet att myntet också har en baksida. 

undefined
Carina Sundbom, gruppledare för Centerpartiet.

Carina Sundbom (C) var inne på samma linje – och påpekade vikten av att både stad och landsbygd måste få ta del av det positiva som sker, samtidigt som hon pekade på bristande vägar och underhåll i flera ytterområden. 

Felicia Lundmark (S) ordförande i bygg- och miljönämnden sköt angående byggkritiken in att det de närmsta åren byggs tusentals lägenheter. 

Men hon sa också:

– Det vi pratar om nu är årsredovisningen, det ska vi komma ihåg. Och det är saker som vi inte kan använda till vård- och omsorg.

Hans Brettschneider (MP) ifrågasatte bland annat att det höga investeringsläget alltid lyftes som positivt av majoriteten. 

– Att man får mest för pengarna är bra, men det är inget skryta med att vi investerar mest i landet om det samtidigt blir fördyringar, sa han. 

Christina Soldan (L) liksom Moderaterna ville också propagera för ett maktskifte. 

– Vi har stora problem i kommunen, med alltifrån kompetensförsörjning, tystnadskultur och elever som inte tar sin examen. Kan Alliansen bättre då, undrar ni. Det vet ni ju inte förrän vi provat.                                                                                        

.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!