Så gick det för Skellefteå kommun 2020

Trots ett negativt födelsenetto ökade kommunens befolkning med 251 personer i fjol. Arbetslösheten är lägre än snittet för riket och trots pandemin går kommunkoncernen plus. Det är lite av innehållet i Skellefteå kommuns årsredovisning som nu klubbats av fullmäktige.

Skellefteå klarade pandemiåret 2020 med plusresultat. Fullmäktige har nu godkänt årsredovisningen.

Skellefteå klarade pandemiåret 2020 med plusresultat. Fullmäktige har nu godkänt årsredovisningen.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2021-04-20 11:10

Vid årsskiftet hade kommunen 72 840 invånare, en ökning med 251 personer på ett år. Det är fortfarande ett negativt födelsenetto. Men fler flyttar till Skellefteå än på länge, vilket är ett trendbrott. 

Arbetslösheten ökade visserligen med 0,5 procentenheter, och låg i december på 6,3 procent. Något som ändå är bättre än rikets siffra på 8,8 procent. 

Ekonomiskt uppvisar kommunkoncernen ett plus på 123 miljoner kronor, vilket är lägre än normalt. Kommunen enskilt landar på plus 382 miljoner kronor, vilket är bättre än normalt. Orsaker till detta är bland annat en stor ökning av statsbidrag för att kompensera skattebortfall, och minskade arbetslöshetskostnader. 

– Kommunen klarar målen för resultat, betalningsförmåga, lånetak och finansiering av verksamhet. Kommunen haft en god ekonomisk hushållning, säger Evelina Fahlesson (S). 

Hans Brettschneider (MP) kommenterar det positiva ekonomiska utfallet.

– Att det gått bra för Skellefteå, och många andra kommuner, har främst med statliga pengar att göra och har inget speciellt att göra med Skellefteå. Men det är positivt, säger han. 

undefined
Födelsenettot är fortfarande negativt i kommunen, men alltfler flyttar hit.

Kommunens tomt- och markförsäljning var ifjol högre än på mycket länge. Det beror främst på det stora intresset för bostadsbyggande och företagsetableringar.

– Kommunens mark- och tomtförsäljning ligger ett normalår på cirka 50-60 miljoner, i fjol var det 150 miljoner kronor. Det är naturligtvis ett resultat av den samhällsutveckling och samhällsförändring vi genomgår just nu, säger Evelina Fahlesson (S). 

Nämnderna ska, enligt en huvudregel, ta med sig eventuella avvikelser från ett år till nästa. Men själva beloppen beslutas av fullmäktige, som kan välja att göra avsteg från denna regel. Godkännandet av årsredovisningen för år 2020 innebar några sådana undantag: Exempelvis att gymnasienämnden får täckning för hela sitt underskott på 20 miljoner kronor. 

Socialnämnden gick 28 miljoner kronor minus, varav mycket beror på pandemin. Det föreslås täckas i årets bokslut. 

Även samhällsbyggnadsnämnden får täckning för ett underskott på 11 miljoner kronor. Kostnader som främst är avvikelser från budgeten för fjolårets vinterväghållning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!