Skelleftebygden har genom åren haft ett flertal personer som specialiserat sig på att begå inbrott och/eller hantera stöldgods och därefter via olika köp- och säljsajter bjuda ut varorna till försäljning.
Det har handlat om allt från arbetsvagnar på hjul och skoterdelar till verktyg, cyklar och barnvagnar.
Att sajter som Blocket och Tradera på olika sätt försvårar för hälarna att sälja stöldgods samt att sociala medier skapat köp- och säljssajter som är fria från avgifter, har inneburit att utförsäljning av stöldgods delvis fått nya plattformar.
Norran kan i dag berätta om en 42-årig Skelleftebo som på nytt återfallit i denna typ av brottslighet. Han har sedan i juni 2019 dömts av Skellefteå tingsrätt för sammanlagt 15 olika brott.
Det handlar dels om innehav av narkotika (hasch, amfetamin, subutex), dels om stölder och häleribrott. Stöldgodset har framförallt kommit från byggarbetsplatser där Örjanshallen i Skelleftehamn var hårt drabbad under vintern 2019.
Efter ett inbrott i en byggbarack på nybyggda Strömsörsområdet runt den 19 september uppstod misstankar om att 42-åringen sålde stöldgods vidare på en köp- och säljssajt på Facebook.
Därför greps han vid lunchtid den 21 september, han anhölls bara drygt en timme senare.
42-åringen häktades i torsdags av Skellefteå tingsrätt misstänkt för stölden på Strömsör, häleri i april (stulen bil) samt två narkotikabrott i somras (innehav av olika preparat). Han både erkände och förnekade brotten.
– Förutom vad som framkom under den offentliga delen av förhandlingen så har jag inga fler kommentarer om min klient, säger advokat Mikael Stenman.
Stefan Lundström vid polisen i Skellefteå berättar att det framkom uppgifter via köp- och säljsajter på sociala medier om att 42-åringen lagt ut föremål till försäljning.
– Misstankar uppstod att detta var gods som stals från byggbaracken på Strömsör mellan den 18 och 21 september. Därför togs beslut om att genomföra en husrannsakan i mannens bostad där vi hittade gods som kan kopplas till stölden på Strömsör.
Många gånger räcker bevisningen bara till häleri i samband med att stöldgods hittas, polisen måste ju koppla den misstänkte till själva stölden. Men den här gången finns det enligt Stefan Lundström stödbevisning som tyder på att 42-åringen varit på brottsplatsen.
– Det här är ett typiskt tillvägagångssätt för flera kriminella med missbruksbakgrund i Skellefteå. Oavsett om de utfört stölden eller om det handlar om häleri så är det snabba pengar som kommer in via försäljning av stöldsgods, som i sin tur ska finansiera ett fortsatt missbruk, säger Stefan Lundström.
Hur ska Skelleftebon tänka när besök görs exempelvis på lokala köp- och säljsajter på Facebook?
– Om man ser att det är en och samma person som bjuder ut varor – det finns ett stort utbud av verktyg och cyklar – så måste man vara kritisk till den typen av annonser. Visst, i bästa fall kanske säljaren skakar fram ett kvitto.
– Men man måste komma ihåg att man, i fall man köper stöldgods och detta utreds av polisen, tvingas att lämna tillbaka varan till den rätte ägaren och kan få svårt att få tillbaka pengarna från tjuven eller hälaren som sålde varan, tillägger Stefan Lundström.