Så förbereder sig Skellefteås skolor för eventuell stängning: ”Vi är redo om beslutet kommer”

Det pågår ett intensivt arbete ute vid Skellefteås skolor för tillfället. Det handlar om att klara av att fortsätta undervisa elever – om det inte får ske i skolan. ”Vi är redo”, säger Anne Rönnberg, avdelningschef grundskola.

Rektorernas planer för eventuell hemmaundervisning är nästan klara.

Rektorernas planer för eventuell hemmaundervisning är nästan klara.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skellefteå2020-03-19 12:51
undefined
Rektorernas planer för eventuell hemmaundervisning är nästan klara.

Under måndagen klubbade regeringen en lag som kan möjliggöra för en nedstängning av landets grundskolor. Åtgärden har inte ansetts nödvändig än men det kan bli aktuellt för att att dämpa smittspridningen av coronaviruset. Om beslutet kommer är det fortfarande oklart hur det kommer att se ut, om det blir en frivillig rekommendation eller något mer tvingande.

LIVE: Det senaste om coronaviruset – följ Norrans direktrapport

– Vi måste vara förberedda på alla scenarier, och det arbetar vi med nu. Handlingsplaner för hur vi ska lösa situationer som kan uppstå, säger Anne Rönnberg, avdelningschef för grundskola i Skellefteå kommun.

Vi upplever att vi fortfarande känner ett lugn och kan genomföra det vi ska.

Det handlar inte bara om hur eventuell hemundervisning kan se ut, utan också om hur undervisningen kan tryggas i skolan om det uppstår ett stort bortfall av vabbande eller sjuka pedagoger.

Skelleftepsykologen om coronarädslan: Så hanterar vi oron – och använder den i positivt syfte Hemundervisning i gymnasiet: Ska följa det ordinarie schemat
undefined
Anne Rönnberg, avdelningschef grundskola.

Mer frånvaro

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att den som är sjuk ska stanna hemma med lite större marginal, två extradagar. Sedan dess märker skolan av en högre frånvaro. Både bland elever och lärare.

Frånvaron har enligt Anne Rönnberg varit cirka 20 procent de senaste dagarna.

– Det är ungefär som när det går vinterkräksjuka. Det ser olika ut på olika skolor så antalet frånvarande sträcker sig mellan noll tio medarbetare inom skola och fritidshem.

Hur har det påverkat?

– Det har inte uppstått någon krissituation än. Enstaka lektioner kan ha ställts in, men överlag har vi lyckats lösa problem som uppstått genom mindre justeringar. Vi upplever att vi fortfarande känner ett lugn och kan genomföra det vi ska, säger Anne Rönnberg.

Hur skulle en hemundervisning se ut?

– Det är de enskilda rektorerna som fått i uppgift att ta fram dessa planer. Många är nog klara, men alla ska bli klara under dagen, säger Anne Rönnberg.

Om beslutet om en skolstängning kommer, är ni redo för det?

– Ja, vi är redo. Hur det blir vet vi ju inte än, men en uppgift från skolchefen är att vi ska inleda med en så kallad k-dag, vilket är en slags planeringsdag för pedagogerna. På så sätt får de ytterligare lite tid att förbereda sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!