Så får du hjälp att undvika skuldfällan

Har du koll på din privatekonomi? ”En skilsmässa, arbetslöshet eller långtidssjukskrivning kan göra att ekonomin körs i botten. Antalet spelskulder ökar även för varje år”, berättar Peter Hedström, som hjälper privatpersoner att få ordning på sin ekonomi.

Peter Hedström, budget- och skuldrådgivare på Skellefteå kommun, uppmanar folk att söka hjälp med ekonomin i tid innan skulderna gått till Kronofogden.

Peter Hedström, budget- och skuldrådgivare på Skellefteå kommun, uppmanar folk att söka hjälp med ekonomin i tid innan skulderna gått till Kronofogden.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2021-03-22 06:00

Peter Hedström har arbetat som budget- och skuldrådgivare på Skellefteå kommun de senaste tretton åren. Han, tillsammans med en kollega, hjälper personer i Skellefteå, Malå, Norsjö, Arjeplog, Arvidsjaur och Robertsfors kommun med att få koll på privatekonomin.

– Det här är världens bästa jobb. De personer som söker hjälp hos oss gör det frivilligt och är oftast på väg uppåt i livet och är motiverade till förändring. Vi ser väldigt ofta folk som lyckas och det känns otroligt givande, säger Peter Hedström.

Har coronapandemin gjort att fler söker hjälp hos er?

Han berättar att det för varje år har blivit fler personer som söker stöd hos budget- och skuldrådgivningen och att antalet personer som söker skuldsanering har ökat stadigt.

– När jag började 2012 var det kring 30 sökande varje år. Nu under de senaste åren har antalet sökande legat på drygt hundra personer.

Han ser däremot inte någon ökning i direkt koppling till konsekvenser av pandemin.

– Men det kan komma att öka senare. En del som blivit uppsagda kan ha fått fortsatt lön ett antal månader och därför kanske inte konsekvenserna kommer synas förrän längre fram. De allra flesta väntar alldeles för länge och söker inte hjälp förrän man hamnat på botten, säger Peter Hedström, som uppmanar folk att söka hjälp tidigare då chanserna är större att få ordning på problemen i ett tidigt stadie.

Vilka är det som söker hjälp hos er?

– Det är folk i alla åldrar och lika ofta män som kvinnor. Det handlar ofta om större livshändelser som skilsmässor, arbetslöshet och långtidssjukskrivning och en svårighet att ställa om till minskade inkomster som gjort att ekonomin körts i botten. Ett vanligt scenario är till exempel en kvinna som blivit änka men som ändå vill behålla huset, sedan går värmepannan sönder eller liknande och helt plötsligt uppstår en kostnad på 100.000 kronor, hon tar då krediter för att kunna betala och är sedan inne i karusellen med dyra räntor.

Han berättar att det även är vanligt att par med höga löner kan få ekonomiska problem.

– Det är vanligt att folk skaffar sig dyra fasta kostnader, som huslån, billån, mobilabonnemang, prenumerationer på olika streamingtjänster, Spotify, HBO och liknande. Det kan vara par som har höga löner, men som ändå går plus minus noll varje månad på grund av höga fasta kostnader och sedan har man inte råd att betala ifall en oväntad utgift dyker upp.

Peter Hedström berättar att allt fler söker hjälp på grund av spelskulder och efter att ha blivit utsatt för bedrägerier, där särskilt romansbedrägerier ökar.

– Folk med spelskulder har ökat de senaste åren. Vi har ungefär en till två personer i månaden som kommer in med spelskulder som kan ligga på 1–1,5 miljoner kronor. Det handlar ofta om personer i medelåldern och nedåt, och är lika många män som kvinnor.

Vad ska man se upp med?

Skuld- och budgetrådgivaren varnar för att handla konsumtionsvaror på kredit.

– På nätet är det enkelt att handla och ta det på avbetalning genom exempelvis Klarna. Många har inte koll på att räntorna ofta är väldigt dyra och ofta slutar det med att du bara betalar av räntan varje månad, men beloppet du handlade för finns kvar som en skuld under flera år. Det gör att en mobiltelefon eller liknande du köpt på avbetalning slutligen kan bli väldigt dyr.

Vad hjälper ni till med?

– Vi kan bland annat hjälpa dig att strukturera din ekonomi, göra upp en budget för ditt hushåll, se över din skuldsituation, förmedla kontakt med Kronofogden, banker och andra aktuella instanser, upprätta betalningsplaner eller söka skuldsanering.

– När man har skulder som beräknas att inte kunna betalas av under minst 15 år så kan vi hjälpa till med att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. En skuldsanering får man bara göra en gång i livet och det är bland annat betalningsförmågan som avgör om ansökan går igenom.

Han berättar att när man först söker hjälp på budget- och skuldrådgivningen får man beskriva sin situation och få hjälp att reda ut funderingar.

– För att du ska få så korrekt rådgivning som möjligt är det bra om du har uppgifter om hela hushållets inkomster, boendekostnad, skulder, lån och annat som har betydelse för din ekonomi nära tillhands. Det kan även vara bra att veta att vi har tystnadsplikt och rådgivningen är kostnadsfri.

Budgetexperten tipsar

1. Gör en budget.

2. Ta aldrig krediter för att konsumera. Till exempel till julmaten, semesterresan, kläder, möbler och bilar. Det är okej att låna till boende och utbildning.

3. Bind inte upp ekonomin med massor av fasta avgifter. 

4. Lär barnen om ekonomi i tid, till exempel genom att ge veckopeng och diskutera vad den ska räcka till.

5. Om du inte kan betala en skuld till ett företag, ta kontakt med dem direkt och lägg upp en avbetalningsplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!