Northvolts egna ord om smittspridningen

När fallen av covid-19 eskalerade på Northvolts bygge började de även misstänka att personal på området hade drabbats av en aggressivare variant av smittan. Och en person kan ha varit superspridare. Det framgår i den anmälan som Northvolt gjort till Arbetsmiljöverket.

Northvolt gjorde en större anmälan om tillbud på grund av covid-19-smitta till Arbetsmiljöverket 12 februari.

Northvolt gjorde en större anmälan om tillbud på grund av covid-19-smitta till Arbetsmiljöverket 12 februari.

Foto: Lars Andersson/Stefan Hörberg

Skellefteå2021-02-21 18:00

Det är en säkerhetsspecialist som skrivit anmälan och berättar hur Northvolt ser på utvecklingen av smittan. Först beskrivs en lång period av ytterst få fall av covid-19 vid byggprojektet. Fallen som trots allt uppdagades bedömdes inte ha med arbetsplatsen att göra. 

Under hösten fick de ett antal utbrott bland entreprenörer och dessa ansågs ha att göra med gemensamma boenden och resor. Men Northvolt bedömde att de inte var direkt relaterade till arbetsplatsen. Inga av Northvolts egna anställda hade då heller drabbats.

I november förändrades det och ett mindre antal Northvoltsanställda fick smittan. Då gjordes en smittspårning som visade att det sannolikt hade börjat med en anställd som smittats utanför arbetsplatsen och sedan smittat kollegor, trots att man bar mask på kontoret, hade social distansering och desinfektion.Samtidigt inträffade även ett antal fall bland entreprenörer, framför allt i kluster bland de som arbetade tillsammans. Det skedde även smittspridning på ett kontor.

Då togs beslut om att anlita ett företag som kunde hjälpa till med snabbtester för att spåra asymtomatiska bärare. De hittade då även ett antal sådana, som annars skulle ha riskerat att smitta kollegor. Efter nyår startades även masstester av alla som kom till arbetsplatsen, både Northvolts anställa och entreprenörer testades.

Trots detta eskalerade fallen. I slutet av januari blev en anställd sjuk, ”som sannolikt smittade ett större antal av våra medarbetare”, skriver Northvolt och tillägger:

”Vi kontaktade då Region Västerbotten, och meddelade att vi såg en skillnad i mönstret, och vi misstänker att vi har drabbats av en mer aggressiv variant av smittan, vilket senare visade sig vara korrekt.”

Samtidigt spred sig smittan också bland entreprenörerna, vilket ledde till de kraftfulla åtgärder som Norran nyligen berättat om.

Enligt mejl som Svenska Dagbladet Näringsliv tagit del av ska bygget ha varit nära att stängas ned på grund av smittan. Smittskyddsläkare Stephan Stenmark ska i januari ha skrivit att projektet kan stängas ner ”omedelbart”. Endast sjuka som var symtomfria skulle få arbeta. Så blev det alltså inte efter diskussioner mellan Northvolt och smittskyddet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!