Så bra företagsklimat har din kommun

I Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet 2024 förbättrar Skellefteå, Arvidsjaur och Arjeplogs kommun sitt betyg medan Norsjö, Malå och Robertsfors får sämre betyg än 2023.

Mats Andersson tycker att det är positivt att Skellefteå nu är på väg uppåt.

Mats Andersson tycker att det är positivt att Skellefteå nu är på väg uppåt.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2024-05-22 10:00

Nyheten i korthet

  • Svenskt Näringslivs enkätundersökning 2024 visar förbättrade betyg för företagsklimatet i Skellefteå, Arvidsjaur och Arjeplog, medan Norsjö, Malå och Robertsfors får sämre betyg än föregående år.
  • Skellefteås betyg ökade från 3,08 till 3,31, medan Norsjös betyg sjönk från 3,71 till 3,55. Betygen är baserade på en sexgradig skala, med rikssnittet på 3,47.
  • En ny studie visar att högre betyg i företagsklimatundersökningen korrelerar med högre jobbtillväxt under de följande åren, vilket bekräftar undersökningens betydelse för kommunernas utveckling.

Rikssnittbetyget i enkätundersökningen ligger i år på 3,47 på den sexgradiga betygsskalan. Skellefteå förbättrar sitt betyg från 3,08 till 3,31, Arvidsjaur går från 3,49 till 3,87 och Arjeplog ökar något från 3,52 till 3,54. 

Norsjös betyg sjunker från 3,71 till 3,55. Malå går från 3,98 till 3,67 och Robertsfors betyg sjunker något från 3,59 till 3,54.

Lorents Burman (S) kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå är ”jätteglad” över att den snabba utvecklingen i Skellefteå, inte minst när det gäller befolkningsökningen, också syns i Svenskt Näringslivs enkät. 

undefined
Lorents Burman är ”jätteglad” över att den snabba utvecklingen i Skellefteå, inte minst när det gäller befolkningsökningen, också syns i Svenskt Näringslivs enkät.

– Det här är trevlig signal och nu hoppas jag att vi i år också hamnar högre upp i rankingen av kommunernas företagsklimat, säger han till Norran.

Genomsnittsbetyget för Skellefteå är nu tillbaka på samma nivåer som under 2021 och 2022 efter att ha sjunkit rejält i fjolårets mätning.
– Över tid ger mätningarna en indikation för hur företagsklimatet upplevs av de som har svarat. Vi är inte nöjda med de nivåer vi legat på, kommenterar Anja Palm, näringslivschef Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.

Hon berättar att Skellefteå kommun genomför flertalet insatser för att utvecklas inom flera områden som identifierats tillsammans med lokala företagare. 

– Självklart vill vi att näringslivet ska uppleva att vi gör förbättringar och att företagare känner att de är delaktiga i dialogen om vad som görs, säger Anja.

Skellefteå kommun har antagit ett program för ett förbättrat företagsklimat. Det utarbetades under hösten 2023 i samarbete med aktörer från näringslivet. Det fokuserar på service och myndighetsutövning samt dialog och samverkan.

Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande i Norsjö, har spontant svårt att se varför Norsjö får ett sämre betyg i år.

– Vi går lite upp och ner år från år och har 2024 tappat ungefär hälften av vad vi ökade förra året. Försämringen skulle kunna ha att göra med lågkonjunkturen som drabbat våra träindustrier hårt, säger Mikael Lindfors.

Han upplever själv att kommunen har en bra dialog med det lokala näringslivet.

– I torsdags gjorde vi ett flertal företagsbesök och möttes av många positiva signaler, berättar Mikael.

Mats Andersson, regionchef i Västerbotten, tycker att det är positivt att Skellefteå nu är på väg uppåt.

– Där ser vi en mycket bra utveckling. Positivt är de är med i vårt utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet tillsammans med sju andra kommuner och de nu har tagit fram ett nytt näringspolitiskt program, säger han.

Att Norsjö tappade blev han lite förvånad över.

– Där är det tjänstemännens attityd till näringslivet som drar ner betyget, säger Mats.

Han konstaterar att Malå tappar brett inom alla områden.

– Där är det nog på sin plats att kommunen funderar över varför det är på det sättet, tycker Mats. 

undefined
Mikael Lindfors har spontant svårt att se varför Norsjö får ett sämre betyg i år.

I undersökningen av det lokala företagsklimatet fick Lycksele det högsta betyget och sämst betyg erhöll Åsele.

Den 25 september presenteras den årliga rankingen Lokalt Företagsklimat. 

En återkommande fråga genom åren har varit om resultaten i undersökningen har någon faktisk påverkan för en kommuns utveckling. En ny studie konstaterar att det förhåller sig så. Studien visar att en ökning av det sammanfattande omdömet av det lokala företagsklimatet är förknippat med högre jobbtillväxt under kommande år.

Resultat i Västerbotten

Lycksele får 4,0 i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet, vilket är högst i Västerbotten. Näst högst betyg får Vännäs med 3,9. Bjurholm, som i fjol hamnade på 4,2 i sammanfattande omdöme, backar i år och hamnar på 3,8. Störst förbättring står Vindeln och Storuman för som båda ökar sitt sammanfattande omdöme med 0,4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!