Kartläggningen visar att nästan alla kommuner anger att de har påverkats av klimatförändringar och extrema väderhändelser, men färre än hälften har avsatt resurser för klimatanpassningsåtgärder.
–Skellefteå och hela det svenska samhället behöver bli bättre rustat för att hantera extremväder och klimatförändringar. Alla kommuner behöver analysera hur de kommer att påverkas av ett förändrat klimat och genomföra åtgärder för att minska sin sårbarhet, säger Hanna Matschke Ekholm på IVL i ett pressmeddelande.
Skellefteå får15,5 poäng av 33 möjliga när det gäller arbetet med klimatanpassning, vilket räcker till plats 84i rankningen och Norsjö får 5,5 poäng och intar plats 155. Totalt 180 kommuner har svarat på enkäten och av dem uppger 160 att de i dagsläget arbetar med klimatanpassning.
Det är stor skillnad på hur långt kommunerna har kommit. Varannan kommun når inte upp 16,5 som är hälften av maxpoängen.Totalt 47 kommuner får under 10 poäng, vilketvisar att de knappt har påbörjat sitt klimatanpassningsarbete.
Mindre städer och kommuner på landsbygden har generellt inte kommit lika långt i klimatanpassningsarbetet som större kommuner.
– Många kommuner behöver inta ett längre perspektiv på riskerna och utgå från det värsta scenariot av utsläpp, då vi i dagsläget inte kan konstatera att utsläppskurvan vänt nedåt, konstaterar Staffan Moberg på Svensk Försäkring