Kallare väder drar in till julhelgen

Det är ovanligt milt i Skellefteå just nu, säger meteorolog Emma Härenstam på SMHI. Snötäcket hotas inte, men isarna kan vara förrädiska, enligt SMHI.

Snötäcket hotas inte av det milda decembervädret, enligt SMHI.

Snötäcket hotas inte av det milda decembervädret, enligt SMHI.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Skellefteå2023-12-18 11:48

Det är milt väder med flera plusgrader i Skellefteå för tillfället. Men från onsdag och framåt kommer temperaturen sjunka, säger meteorolog Emma Härenstam på SMHI. 

– Det är ovanligt milt just nu. Men temperaturen sjunker och det väntas bli som kallast torsdag och fredag. I julhelgen blir det mellan en till fem minusgrader. 

Det snötäcke som ligger över Skellefteå hotas inte till julafton, säger hon. 

– Det är ett ganska gediget snötäcke. Dessutom drar flera nederbördsområden in. Natten till tisdag väntas blandad nederbörd som kan tära lite på snötäcket. Det är regn som sedan kommer komma ner som snö eller blötsnö senare på tisdagseftermiddagen. 

Detta kan göra väglaget besvärligt, säger hon. 

– Det finns risk för underkylt regn som då faller på kalla vägar vilket gör det väldigt halt. Är man ute och kör under natten till tisdag och morgonen ska man ta det väldigt försiktigt. 

Nästa nederbördsområde väntas på fredag. 

– Det kan hänga kvar under lördagen och bygger på snötäcket. Under fredag och lördag kommer det vara nordostlig vind vilket förstärker snöfallet. 

Det milda vädret just nu beror på en längre period med sydostlig vind, säger Härenstam. 

– Nu är vi inne i en period av nordgående lågtryck som för in mild luft söderifrån. Med det djupa lågtrycket passerar österut mot torsdag och fredag, och då kommer kallare vin blåsa in från nordostligt håll. 

Isarna i de innersta vikarna i Skellefteå är någon decimeter tjock, säger oceanograf Magnus Larsson på SMHI. 

– Det var en väldigt tidig start i år med kalla temperaturer i november. I de innersta vikarna i Skellefteå och en bit ut är det så kallad fast is. 

Kustnära is sträcker sig från Bjuröklubb till Piteå, säger han. 

– Längre norrut är isarna ännu tjockare. Det ligger en iskant från väster om Kalix snett ner mot Brahestad. Allt öster om den linjen är tjock och sammanblåst is. 

De som ger sig ut på isarna bör vara försiktiga, säger Larsson. 

– Det kan vara väldigt varierat, speciellt när det blåser och isflak river upp isen. Också där älvarna rinner ut i havet kan isarna vara opålitliga. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!