Plattformar på sociala medier där det erbjuds skjuts, välkända svarttaxiförare med väl spridda telefonnummer som år efter år har skjutsat människor i Skellefteå – svarttaxiverksamheten har flera ingångar för den som vill nyttja olaglig taxitrafik.
Samtidigt har de öppna plattformarna, inte minst på Facebook, och att nästan all betalning numera sker via Swish inneburit stora möjligheter för polisen att kartlägga och hitta bevis för brottsligheten.
Till detta ska läggas att de legala taxibolagens chaufförer tipsar polisen om återkommande fordon/förare som cirkulerar på platser där tänkbara kunder passerar i exempelvis centrala Skellefteå.
Nu har på kort tid två män dömts för olaga taxitrafik och brott mot taxitrafiklagen.
Man i 80-årsåldern, Skellefteå:
Han döms mot sitt nekande för dubbla fall av olaga taxitrafik respektive brott mot taxitrafiklagen. Brottstiden är, med vissa uppehåll, från sommaren 2022 till i februari i år. Påföljden blev villkorlig dom och 40 dagsböter (total kostnad 8000 kronor).
– Jag har skjutsat personer, men inte i den omfattning att jag bedrivit någon taxitrafik. Det är mer en social grej, och personerna har ofta swishat mig i efterhand som endast täckt drivmedelskostnaderna, har mannen sagt i förhör.
Han betraktas av Skelleftepolisen som den kanske mest välkände svarttaxiföraren under flera år.
– Hans återkommande brott i svarttaxiverksamheten försämrar möjligheten för de lagligt, hårt jobbande, yrkesverksamma taxichaufförerna runt om i stan. Vi har också kunnat se genom polisiära iakttagelser under åren att många kända kriminella personer åker med honom, säger Pär Miller vid polisen i Skellefteå.
På sitt sätt blir detta, enligt Pär Miller, en del i den kriminella ekonomin där polisärt kända individer ges möjlighet att använda sina brottsvinster till att skjutsas runt och eventuellt begå brott:
– Genom denna fällande dom har vi också fått detta bekräftat genom swishlistor och vittnesmål. Min bedömning är att han under många år har skjutsat personer och att detta är ganska allmänt känt i stan då extremt många namn förekom i swishlistorna i förundersökningsprotokollet, som dessutom sträckte sig långt bak i tiden.
Pär Miller påpekar att det finns ett ”före och efter” när det gäller att upptäcka och avslöja svarttaxiverksmahet:
– Innan Swish fanns och kontanter dominerade ”svartbetalning” var dessa ärenden väldigt svåra att få till fällande domar på, då det krävs bekräftade betalningar av ”kunder” under en tidsperiod. Vi hade en del insatser som näst intill alltid slutade med nedlagda ärenden.
Hur har 80-åringen avslöjats?
– Han är ju känd sedan tidigare och i augusti förra året skrevs en anmälan gällande brott mot taxitrafiklagen där en patrull helt enkelt stoppade mannen med en misstänkt ”kund” i bilen. Ärendet landade sen på polisens utredare Tommy Nilsson som har haft ett fantastiskt engagemang och själv utarbetat nya sätt att tänka gällande denna brottslighet. Den springande punkten är att det numera är enkelt att begära ut swishhistorik och kunna bevisa att olaglig taxiverksamhet har pågått över tid genom vittnesförhör med personer som har åkt med honom.
Man i 70-årsåldern, Skellefteå:
Han döms mot sitt nekande för olaga taxitrafik från januari 2023 och ett år framåt. Påföljden blev 80 dagsböter (total kostnad 4000 kronor).
– Jag känner många personer och jag brukar erbjuda skjuts om de inte kan gå. Jag kräver inte personerna på någon betalning, de erbjuder sig att betala för bensinen, säger mannen i förhör.
Pär Miller berättar att det är samma polisutredare som har drivit även detta ärende:
– Vi testade att upprätta en anmälan på denna person som frekvent erbjöd sina körtjänster i en facebookgrupp. Efter att anmälan upprättades så begärdes swishlistor in och vittnesförhör hölls med några personer som fanns på swishlistan, vilket nu har lett till en fällande dom.
Pär Miller nämner flera aspekter kring att nyttja svarttaxi:
– Utöver den moraliska aspekten med uteblivna skatteintäkter och negativa konsekvenser för de legala taxibolagen ser jag många risker med att åka svarttaxi. Chaufförerna är inte utbildade, har inte fastställda vilotider eller alkoholmätare i sina bilar.
– Generellt är min bedömning att bilar som används av svarttaxichaufförer ofta är i dåligt skick. Sammanfattningsvis så har du ingen aning vem du åker med och om den personen har kunskapen samt den fysiska status som krävs för att framföra bil på ett säkert sätt, tillägger Pär Miller.
Hur reagerar personer som swishat pengar till svarttaxichaufförer och plötsligt blir uppringda av polisens utredare?
– Generellt skulle jag säga att näst intill alla vittnen som är hörda i ärendena gällande betalningar till de misstänkta har berättat att det handlar om ”taxiresor” och de har inte försökt att mörka dessa betalningar på något sätt. Det är viktigt att betona att de som åker med i svarttaxi inte blir misstänkta för något brott utan ses som vittnen.
Dessa vittnen har i polisförhör och vid rättegångarna berättat om de två Skelleftebornas svarttaxiverksamhet:
– Jag swishade 500 och 200 kronor vid två tillfällen under 2023. Det är den som kör som bestämmer ersättning och det är underförstått att man ska betala. Det var fråga om svarttaxi, har ett vittne berättat om 70-åringen.
En annan, som åkte med 80-åringen när denne stoppades av polisen, har berättat:
– Jag har fått telefonnumret till mannen av en kompis. Det är allmänt känt att han kör svarttaxi. Han har fått betalt för att köra mig från jobbet i Skellefteå till min bostad, det har hänt vid cirka tio tillfällen. Jag har betalat via Swish, men ibland har mannen också fått kontanter.
Svenska Taxiförbundet ser mycket allvarligt på problemet med svarttaxiverksamheten.
Nyligen hölls även en rättslig process i Luleå mot personer som kört svarttaxi där merparten av de misstänkta, tio personer, erkänt olaga respektive otillåten taxitrafik.
– I och med erkännandena har dessa fått 90 dagsböter vardera samt för de som misstänkts för olaga taxitrafik även indraget körkort i fyra månader. I det här aktuella fallet har två taxiförare i Luleå gjort en polisanmälan om den olagliga trafiken. Det är nu Svenska Taxiförbundets förhoppning att den rättsliga processen avskräcker andra från att köra svarttaxi, säger verksamhetschefen Natalee Ågren.