I oktober beslutade styrelsen för Exploratoriet att Annica Brays tjänst som verksamhetschef skulle avvecklas. Istället skulle en vd rekryteras. Enligt uppgift till Norran påverkades beslutet av jävsproblematik. En anhörig till Annica Bray arbetade redan i verksamheten då hon klev in. Några åtgärder för att undvika att hon blev lönesättande chef, vidtogs inte. Den anhörige fick också ett nytt uppdrag under hennes tid. Annica Bray skrev själv under anställningsavtalet.
Peter Forssell berättar att styrelsen, då de fick kännedom om situationen, agerade direkt.
– Det var en brist, och vi ser nu över våra rutiner. Vi har också tagit fram en mycket tydlig uppförandekod så att något liknande inte ska hända igen.
Däremot tillbakavisar Peter Forssell att beslutet att låta henne gå har med jävsituationen att göra.
– Att vi rekryterar en vd har att göra med den strategiska utvecklingen av Exploratoriet, vi vill blicka framåt och ta mer plats i det offentliga rummet. Vi är väldigt tacksamma för Annica, hon har gjort ett fantastiskt jobb de år hon varit verksam.
Hade hon kunnat fortsätta?
– Det blir en hypotetisk fråga, eftersom vi redan beslutat om den här förändringen så fanns ingen nödvändighet att pröva frågan.
Den uppförandekod styrelsen antagit ska minimera risken för jäv.
– Det finns ju alltid en situation där det kan fungera att anställa anhöriga, men inte i en så liten organisation som vår, och man ska inte vara lönesättande chef. Sedan kan man ju tycka att en praktikplats eller ett sommarjobb är en annan sak. Det finns ju alltid grader, men om det sker ska inte den anhörige sätta lönen, säger Peter Forssell.
Han fortsätter:
– Den här situationen borde aldrig ha uppstått, om jag ska vara riktigt ärlig. Nu har den inträffat, och från Exploratoriet och styrelsens sida är det här helt utagerat nu.
Annica Bray tycker inte att hon påverkat valet. Den anhöriges tjänst tillhör Exploratoriet, men ingår i ett franchisekoncept. Personerna från Västerås som äger franchisekonceptet kom till Skellefteå för att testa sökande. Av de cirka sex personer som sökte, höll ingen måttet – enligt dem, berättar Annica Bray. De skulle tillsätta två tjänster. En ur Exploratoriets personal testades och föll dem i smaken. Men de behövde två. Brays anhöriga hade inte sökt.
– Då stod ju jag där, för jag hade ingen att kasta in. En annan person ur personalen hade precis tackat nej. Då kom min anhöriga, så då slängde jag in hen.
Hon kan inte själv förstå varför de externa sökande inte dög.
Personerna skulle anställas under dig. Men du hade inget att säga till om?
– Nej, de tyckte inte de andra sökande var ett alternativ. Jag litade på deras omdöme.
När du blev din anhöriges chef, gjorde ni inget för att hantera situationen då, exempelvis kring lönen?
– Nej, det var ingen som tänkte på det. Det borde vi ha gjort, det håller jag med om.
Annica Bray sitter för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige. Hon är även ledamot i styrelsen för Skellefteå kraft.
Tror du detta påverkar väljarnas förtroende för dig?
– Jag tror att de flesta förstår att hen jobbade där, när jag kom in för att rädda verksamheten. Jag har aldrig jobbat någonstans mer än ett par år. Jag skulle vara där ett tag och sedan sluta.
När Norran skrev om skolchefen och jävet på Skellefteå kommun, sa kommunalrådet Lorents Burman (S): ”Nu är det rättning i leden, nu får det vara slut!”
När Norran ringer vill han inte uttala sig om jävet kan påverka hennes politiska uppdrag.
– För det första vet jag inte detaljerna, om det är allvarligt. Oavsett ska man inte försätta sig i situationer där man agerar jävigt, absolut inte. Det är viktigt att man tar ansvar för sitt uppdrag.
Du kände inte till detta?
– Vad jag förstår har hon avslutat sitt uppdrag och att det kunde vara några krusiduller runt det. Och att det fanns diskussioner runt hennes funktion och roll. Jag har inte haft anledning att fördjupa mig i det.
Känns beteendet stabilt för en person med politiska uppdrag?
– I det här fallet har Annica en ledamotsplats i en styrelse. Men det är klart, när det gäller situationen att handla i jäv eller försätta sig i jäv – det ansvaret gäller för alla i organisationen, även politiker. Om det är uppenbara risker för jäv, då är det inte bra, säger han.