Rymden ger möjligheter till nya affärer

Företag från Skellefteå, Umeå och Lycksele fanns på plats då en dörröppnare för nya affärer presenterades på Exploratoriet på onsdagsmorgonen. Det handlar om möjligheten att göra affärer med forskningsanläggningar i Sverige och Europa som är inriktade på rymd och rymdforskning.

Johanna Bergström- Roos, LTU Business, berättade om affärsmöjligheterna kopplade till rymdteknik vid ett morgonmöte på onsdagen.

Johanna Bergström- Roos, LTU Business, berättade om affärsmöjligheterna kopplade till rymdteknik vid ett morgonmöte på onsdagen.

Foto: Foto: Lars Andersson

Skellefteå2018-12-05 15:31
undefined
Johanna Bergström- Roos, LTU Business, berättade om affärsmöjligheterna kopplade till rymdteknik vid ett morgonmöte på onsdagen.

Det var Big Science Sweden, projektet RIT (Rymd för innovation och tillväxt) och Aerospace Cluster Sweden som presenterade vilka initiativ som i dag är aktuella och ger möjlighet för företag regionalt att bli bland annat teknikleverantörer.

Johanna Bergström- Roos, LTU Business, projektledare för RIT och affärsutvecklare inom Big Science Sweden, samt Olle Persson, LTU, bland annat projektledare för ACS Norra Nod ledde morgoninformationen.

– Jag vet att Skellefteföretag har varit inne och nosat på den här branschen, men vi behöver vara fler, berättade Bergström-Roos.

Radar byggs ut

RIT håller just nu på att avslutas, men väntas få en efterföljare för 2019-2021. I realtiv tysthet är rymdsidan en tillväxtgren. Just nu finns till exempel 150 studenter med inriktning på rymd inom LTU.

Några av företagen på plats har redan affärer med företag eller organisationer kopplade till rymdindustrin. Andra fanns på plats för att bland annat höra hur upphandlingarna sker.

Ett aktuellt projekt är den utbyggnad av så kallad atmosfärsradar som den vetenskapliga organisationen Eiscat håller på och bygger på tre platser – i norra Sverige, Norge och Finland. Den radarn kan bland annat användas för att analysera var så kallat rymdskrot finns.

– Det händer mycket nu och det kommer att bli mycket mer pengar i branschen, sa Olle Persson.

Sverige har gräddfil

Ett annat projekt är kopplat till Cern i Geneve, världens största partikelfysiklaboratorium, som nu gör en upphandling värd totalt 20 miljarder kronor.

Det som gjordes tydligt var att företagen inte ska vara rädda att gå in och söka upphandlingar, trots att projekten i sig kan vara stora. I fråga om Cern så görs upphandlingarna upp till två miljoner kronor miljoner kronor direkt.

– Cern är i ett läge där svenska bolag favoriseras. Alla medlemsstater ska få en retur minst av vad de stoppat in och det har inte Sverige fått. Därför är det en gräddfil för Sverige just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!