På tisdagen kom beskedet att ett av Northvolts dotterbolag, Northvolt Ett Expansion AB, försätts i konkurs. Exakt hur lokala bolag drabbas av beskedet är oklart men på en presskonferens på tisdagen sa Fredrik Andersson, ordförande för Byggföretagen, så här:
– Många av våra medlemmar drabbas hårt av dagens konkurs. Det kan absolut leda till varsel eller en del konkurser, det ska man inte sticka under stol med.
Samtidigt rapporterar också flera medier, bland annat SVT Nyheter och Dagens Nyheter, att Northvolt måste betala nästan 300 miljoner kronor till Skatteverket senast på måndag. ”Annars tvingas styrelseledamöterna i praktiken välja mellan konkurs, rekonstruktion eller risken att skulden kan hamna på dem personligen”, skriver DN.
Vid konkurs kan man som anställd, via den statliga lönegarantin, få ersättning för den lön eller liknande som arbetsgivaren är skyldig. Det är länsstyrelsen som betalar ut ersättningen.
Lars Lustig, länsråd i Västerbotten, förklarar dock att endast några av Sveriges 21 länsstyrelser ansvarar för lönegarantin. Bland annat handlägger länsstyrelsen i Norrbotten ärenden för bolag från Norr- och Västerbotten. Länsstyrelsen i Stockholm ansvarar för bolag med säte i Stockholm.
Det innebär att ärenden angående lönegaranti för bolag i Skellefteå handläggs av Norrbotten. Vid en eventuell Northvoltkonkurs är det dock troligt att länsstyrelsen i Stockholm ansvarar för handläggningen för de anställda på batterifabriken i Skellefteå, eftersom bolaget har sitt huvudsäte i Stockholm.
– Så har jag förstått det, säger Lars Lustig, som också säger att han ringt och pratat med länsstyrelserna i Norrbotten och Stockholm.
– Jag har ringt och pratat med cheferna för att de ska ha någon slags mental beredskap för att det kan komma in ärenden som behöver handläggas rätt skyndsamt.
Han konstaterar också att det ”kan komma in hyggligt stora volymer”.
– Det måste de veta om och även ha beredskap på att det kan bli lite kvälls- och helgarbete. Kanske också att vi andra länsstyrelser behöver hjälpa till.
Fakta
Lönegarantin gäller när arbetsgivaren gått i konkurs eller går igenom en rekonstruktion. Det är konkursförvaltaren eller rekonstruktören som bestämmer om du har rätt till lönegaranti och hur mycket pengar du ska få.
Den lön du tjänat in kan du få utbetald till och med en månad efter beslutet om rekonstruktion eller konkurs. Därefter får du eventuell uppsägningslön.
Källa: Länsstyrelsen