RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. I de flesta fall medför viruset relativt milda förkylningssymtom som inte kräver sjukvård. Men i år kan man se att barn drabbats i större utsträckning, förklarar Johanna Kuisma Löfbom.
– En del barn är i behov av intensivvård. Barn som har andningssvårigheter kan behöva stöd med respiratorvård och syrgas och även hjälp med matintaget i form av sondnäring eller dropp. Nu kan vi även se att äldre barn insjuknat i större utsträckning än tidigare.
Vanliga år brukar RS-säsongen dra igång i början av vintern för att sedan nå toppen mellan januari-mars. I år drog säsongen igång betydligt tidigare.
– Det har gått väldigt snabbt. De senaste två veckorna har varit intensiva med många barn i behov av vård. Just nu är vi mitt i en topp, skulle jag vilja säga, men det kan även bara vara början på en ännu högre smittspridning.
Under pandemin har viruset knappt haft någon spridning alls och i fjol uteblev säsongen helt. Endast ett fåtal fall konstaterades i landet och i Skellefteå inga alls, berättar Johanna Kuisma Löfbom, som tror att det bidragit till årets höga smittspridning.
– Restriktionerna som pandemin medförde gjorde att man stannade hemma. Barn som normalt hade smittats av viruset gjorde inte det och smittas därför i år.
Hur många barn med konstaterad RS vårdas hos er just nu?
– Ungefär fem barn. Det är ett ansträngt läge, men just nu är det hanterbart. Det finns såklart en oro för ökad smittspridning.
När ska man söka vård?
– Det är viktigt att komma ihåg att de flesta inte blir allvarligt sjuka. För majoriteten är det som en vanlig förkylning och då behöver man inte söka vård. Om bebisen får ansträngd andning, eller om man tydligt ser att barnet slutar äta ska man åka in.
Hur kan man minska risken för att barn ska drabbas?
– Man ska hålla sig hemma så mycket som möjligt, hålla god handhygien och undvika folksamlingar. Om man har förskolebarn med ett nyfött syskon är det bra om man kan hålla dem hemma, men jag har full förståelse för att det är långt ifrån möjligt för alla.