Förra veckan ökade fallen av influensa i hela landet och i Västerbotten steg antalet fall till 47. Enligt biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson på Region Västerbotten ser ökningen ut att fortsätta de närmaste veckorna.
– Toppen är inte nådd ännu, säger hon.
Antalet fall av RS-virus ökade förra veckan till 20 fall, varav fem av fallen var barn under fyra år. Persson uppmanar föräldrar att skydda sina spädbarn genom att hålla sig undan människor som är förkylda.
– Det kan vara svårt med syskon som går i förskola, men man kan försöka undvika folksamlingar, säger hon.
Norran träffar Frida Nordkvist som är mamma till en tvååring och en fyraåring. Båda är friska och på förskolan just idag, men familjen har varit hårt drabbad av sjukdom under februari.
– Det är extra tufft med två barn. Den yngre drar hem allt och så turas vi om att vara sjuka allihop, säger Frida.
Det har handlat om allt från öroninflammation till hög feber och hosta.
– Just nu är det jobbigt. Man längtar till våren då de får vara mer friska, man blir så slut själv. Men vi försöker tänka att det blir bättre, ventilera till varandra och ha barnvakt ibland när de är friska så man får vila upp sig.
Fanny Enamorado är mamma till fyraårige Matteo. Fanny jobbar på sjukhuset och hennes upplevelse är att det är mycket sjukdom som snurrar runt bland både barn och vuxna.
– Tack och lov har vi fått vara ganska friska och de gånger Matteo varit sjuk har jag haft turen att vara ledig.
Hon är ensamstående och försöker hålla sjukdomar borta bland annat med hjälp av soppor med C-vitamin och te med ingefära. Att vara hemma från jobbet är kostsamt.
– Jag gör så klart allt för att ta hand om mina barn. Men det är dyrt att vabba. Att vabba tre gånger kostar mig 6000 kronor och då får jag bara 3000 tillbaka.
Anna Pettersen är föräldraledig med sonen Amos, tio månader. Anna menar att de varit förskonade från sjukdom tack vare att Amos inte börjat förskolan ännu. Det är en fördel att vara föräldraledig och slippa vabbandet.
– Vi kan ta det som det kommer. Vi brukar vara ute på aktiviteter men har haft turen att klara oss ändå, säger Anna.
Även nationella epidemin av vinterkräksjuka är igång, men antalet bekräftade fall under början av 2025 har varit lägre än tidigare år. Förskolebarn ska stanna hemma i 48 timmar efter att ha kräkts eller haft diarré. I övrigt gäller att om barnen är sjuka och inte orkar vara på förskolan ska de vara hemma, och när de är friska ska de återgå.
Smittskyddsläkare Gunilla Persson menar att det är läge att tänka sig för.
– Man ska komma ihåg att det är virustider. Den som är sjuk ska hålla sig ifrån känsliga grupper och visa hänsyn, säger hon.
RIKTLINJER
Då ska barnet stanna hemma från förskolan:
- Vid feber: Feberfrihet i minst 24 timmar (utan febernedsättande läkemedel) innan återgång till förskolan.
- Vid trötthet: Stanna hemma med barnet när det är så trött att det inte orkar med de vanliga aktiviteterna på förskolan, till exempel när barnet inte kunnat sova på grund av hosta.
- Vid diarré och/eller kräkning: Stanna hemma tills barnet inte har kräkts eller har haft vattentunn diarré på minst 48 timmar och kan äta normalt.
- Vid annan smittsam sjukdom till exempel svinkoppor/vattkoppor: Stanna hemma tills såren/kopporna torkat in.
- Vid antibiotikabehandling: Stanna hemma tills allmäntillståndet är bra, barnet är feberfri samt att behandlingen pågått i minst två dygn. Antibiotika och annan tillfällig medicin ges av vårdnadshavarna.
- Källa: Region Västerbotten