Skellefteå kommun skaffade de första robotgräsklipparna 2021, och de är av en sort som man ställer ut på morgonen och hämtar in på aftonen. Då behöver man inte ha någon laddstation ute i parken, och därmed behövs inga elledningar. Istället laddas de i kommunens förråd på natten.
I nuläget har kommunen tio sådana maskiner. De används på mindre parkytor där de stannar en arbetsdag i veckan. Totalt kan de alltså täcka 50 ytor i centrala stan.
Nytt för i år är att man också skaffat åtta stationära. De finns på samma område dygnet runt och kräver mindre assistans. Fem finns i Nordanåparken, en på älvsbrinken och två ska användas vid Medleskolan, men det projektet har inte kommit igång ännu.
Enhetschef Rickard Lundmark är mycket nöjd med maskinernas insatser i Nordanåparken.
– Titta på slänten, så fint vi kan hålla den klippt, säger han när vi tittar vid gångvägen som går ner mot älven vid dammarna. Backen är tvär och Rickard påpekar att det kunde vara farligt att klippa där med manuell gräsklippare då man lätt kan halka. Åkgräsklippare kom inte på fråga.
Vi tittar till de fem robotarna, som var och en har egna ytor. De möts alltså aldrig.
– Till dessa maskiner har vi inte behövt gräva ner kablar som markerar arbetsområde. Istället får de signaler via satellit. Det är framtiden för klipprobotar rent generellt.
Ännu en skillnad är att de klipper i raka rader, precis som vi människor gör när vi klipper en gräsmatta. Gamla tiders robotklippare far däremot omkring oregelbundet.
– Det blir mer effektivt om klippvägarna aldrig korsas, och detta är framtiden i större parker och gräsytor, tror Rickard.
Maskinerna bor alltså i parken dygnet runt, och tar några timmars paus varje natt. De tål regn och behöver inte åka in under tak.
– Deras område är planerat så att de ska orka med klippningen, men det kan ju också växa olika mycket, och när det är regn och blött går klippningen mera trögt.
När maskinerna kör i mörker har de lampor så att folk inte ska snubbla över dem.
Kommunens 18 robotar klipper 90 000 kvadratmeter gräsytor. Det motsvarar vad 1,5 åkgräsklippare hann med. Därmed tjänas det in något på personal.
– Det är bra eftersom våra arbetsuppgifter har ökat i takt med att staden växer.
Gräsklippning är bara en del av arbetslagets sysslor, de sköter också blommor, träd och buskar.
– Tack vare att vi sparar tid på klippningen kan vi klara oss med samma antal säsongsanställda som förr. Annars hade vi behövt utöka, men det är svårt att få tag på säsongsarbetare, i synnerhet de som har kompetens för att köra åkgräsklippare.
Ekonomiskt anses det bra att slippa åkgräsklippare eftersom de är mycket dyra i inköp. De går oftast på diesel, vilket blivit dyrare på senare tid.
– Men även elen kostar, och robotklipparna kostar vare sig vi äger eller leasar dem, vi har båda delarna. Ser man på totalekonomin så skulle jag säga att det är nästan lika, men robotar är något billigare.
– I stället är den största vinsten att driften är miljövänlig, att robotarna är tysta och inte stör i parkmiljön och att vi slipper farlig klippning i branter, summerar Rickard Lundmark.
Nu väntar några veckor till med klippning, och när löven börjar falla är säsongen slut. Inför nästa sommar planeras inga nya inköp.
– Däremot ska vi kolla om det finns några fler ytor vi kan klara med de befintliga maskinerna.