– Det gäller att vänja sig med robotarna och se dem som våra kollegor, säger Robert Johansson, produktionschef vid Franke.
Hos köksfläkttillverkaren Franke tar man fram 1 000 produkter varje dag och här har man kommit ganska långt när det gäller användningen av samarbetande robotar-cobotar i plåtbearbetningen.
– Nästa steg blir att också få in dem i monteringen, berättar Robert.
Till sommaren kommer Franke att ta i bruk en helt ny lina som bygger på robotbaserad automation. Det handlar då om flexibel design där man från början ska tillverkar sex olika typer av produkter. På den linan kommer man att använda 60 olika verktyg.
– Detta är den enskilt störta investeringen som gjorts i Byskefabriken. Det är kul att Franke väljer att satsa i Byske.
Per Mårtensson, produktionschef hos Alimak, började med att berätta om företagets robothistoria.
– I slutet av 1970-talet var vi en av robottillverkaren Motomans första kunder och på 80-talet blev det en självklarhet att robotar skulle svetsa hissmasterna, säger Pär.
Idag har hisstillverkaren Alimak bland annat 20 robotar av märket Yaskawa som används för svetsjobben.
Även hos dem har man på gång en hel del nytt på Robotsidan.
– Ett företag som vill vara i täten måste vara beredd att investera i ny teknik, konstaterar Martin Edeljung, chef för utvecklingen av produktionsteknik hos hisstillverkaren.
Genom en ny robotanläggning som ska installeras räknar Alimak med att kunna gå ner från treskift till tvåskift.
– Vi siktar också mot att så småningom kunna ersätta de 35 truckar som idag körs manuellt med automatiska truckar. Dessutom tittar vi närmare på hur cobotar ska kunna användas i monteringen och i plockoperationer, berättar Martin.
Anna Dahlberg, projektledare vid IUC Norr, berättar att de hoppas på att få medel till att starta projektet Robotlyftet del 2.
– Inom ramen för detta projekt skulle då företag kunna få möjlighet att söka automatiseringscheckar. Vi håller tummarna för att detta kan bli verklighet.
En annan satsning som IUC Norr arbetar med, tillsammans med Skellefteå kommun, är att skapa en kommunikationsplattform inom automation och robotisering.
– Det handlar då bland annat om att få till en mötesarena inom automation i norra Sverige, kanske i form av en mässa, säger Anna.
På plats fanns också Jannike Lindbergh, verksamhetsledare på T2 College. Hon berättade om ett projekt som T2 under 2018 drev tillsammans med IUC Norr. Det har då handlat om event där man låtit folk få testa att använda cobotar..
– Det ledde till att många deltagare fick upp ögonen för möjligheten och de uppskattade också arbetssättet ”öppen innovation” som vi använde, berättar Jannike.