Kan inte träna utan hjälp – familjen efterfrågar lift

Rullstolsburna Robin Andersson älskar att gymma. Men utan tillgång till personlig lift på gymmen kommer han inte kunna fortsätta med träningen. Nu efterfrågar familjen att gymmen köper in en personlig lift och öppnar upp sina verksamheter för alla.

Eftersom assistenterna av arbetsmiljömässiga skäl ej får lyfta eller bära Robin hänger hans gymmande på att pappa kan följa med och lyfta honom mellan maskinerna.

Eftersom assistenterna av arbetsmiljömässiga skäl ej får lyfta eller bära Robin hänger hans gymmande på att pappa kan följa med och lyfta honom mellan maskinerna.

Foto: Robin Lindgren

Skellefteå2020-09-21 06:15

Svetten lackar och till hejaropen från pappa Mattias Andersson och de två assistenterna öser 18-åriga Robin Andersson på som en galning i stakmaskinen. Likt Charlotte Kalla i skidspåret stakar han för kung och fosterland. 

– Jag har aldrig sett dig ta i så här mycket. Jag blir råimponerad och så himla stolt, säger pappa Mattias och tittar varmt på sin son. 

Till Eddahallens gym har sällskapet kommit för att på onsdagseftermiddagen hjälpa Robin med ett av hans största intressen. Gymmet har varit en favoritsyssla sedan 2015 när han följde med pappa dit för första gången, och även om det vissa dagar är svårt med motivationen så är i dag en bra dag. Såväl Mattias som assistenterna höjer på ögonbrynen över den energi och styrka som Robin visar upp. 

Men de är inte bara där för att de vill. De är även där för att de måste. Utan pappas närvaro hade nämligen rullstolsburna Robin inte kunnat använda någon av de stationära maskinerna som finns på gymmen. Eftersom assistenterna av arbetsmiljömässiga skäl inte får lyfta eller bära honom, och det inte heller finns någon personlig lift i något av Skellefteås många gym, måste Mattias bära sin son till maskinerna och lyfta upp honom till sätena. 

Nu vill familjen se en förändring, och efterfrågar en lift på samtliga gym i Skellefteå så att de blir en plats för alla och inte bara för de som klarar sig själv.

– Jag vill inte peka ut något särskilt gym, utan tycker bara att alla gym här i stan borde ha en sådan personlig lift, så att alla har möjlighet att träna när de vill. Ingen ska ju behöva exkluderas bara på grund av ett handikapp, säger Mattias Andersson.

Hur mycket skulle en personlig lift hjälpa er? 

– Det skulle spara framför allt ryggen på vi som måste lyfta. Om till exempel jag skulle skada ryggen så skulle Robin inte kunna åka och träna för då kan ingen lyfta honom. Sen skulle det ju underlätta för Robin också och göra det lättare för honom att träna. 

Är det svårt för Robin att spontanträna när han är beroende av dig? 

– Ja. Är han själv kan han bara köra överkroppen då han sitter i rullstolen, men det är ju benen som han främst behöver träna eftersom dom aldrig får jobba annars.

Borde det vara en självklarhet med personlig lift på gym?

– Ja, helt klart. Det borde finnas på alla gym så alla har möjlighet att träna.

Efter träningspasset är Robin Andersson slutkörd, men efter att ha fått en iskall läsk berättar han om sina egna tankar.

– Jag har bott med pappa i 18 år och man blir ju lite less sina föräldrar efter 18 år. Nu vill jag vara mer självständig och då skulle en lift hjälpa mig.

Är det roligt att gymma?

– Ja, det är roligt. Övningarna är roliga att göra och att sen visa hemma hur stark man är.

Catrin Marklund, ordförande på RBU, rörelsehindrade barn och ungdomar, jobbar med frågor som dessa och förstår familjen Anderssons efterfrågan.

– Det är viktigt att alla tänker på hur personer med olika typer av svårigheter ska kunna komma in och vara aktiva och kunna delta det som erbjuds, säger hon.

Familjen Andersson menar att det borde vara en självklarhet att varje gym har en personlig lift för att göra verksamheterna välkomnande för alla. Hur ser du på det?

– Ja, absolut. Det håller jag med om. De kommer ju sig in med rullstol, men sen har ju alla gym fasta stolar och sånt. Det finns absolut ett behov av bättre anpassade gym, säger Catrin Marklund.

– Rent generellt så är det ju jätteviktigt att varje verksamhet tänker ur ett tillgänglighetsperspektiv. För allt som finns i samhället ska ju alla så gott de kan kunna delta i. Det är RBU:s mål och vad vi jobbar för.

När Christina Nyberg, tillgänglighetsrådgivare på Skellefteå kommun, får höra om familjen Andersson och deras önskemål tar hon till sig av kritiken och öppnar för förändring. Eddahallens gym ägs och drivs av kommunen.

– Det är ovanligt att det finns liftar på gym, men önskemålet kan man alltid ställa till verksamheten. Det finns dock inget krav på att det ska finnas liftar på gymmet, säger Christina Nyberg.

Är det här något ni kan tänka er att införa?

– Vi har diskuterat det och det är klart att om det inte finns så skulle man bara kunna ställa frågan. Jag kommer att ta det vidare till fastighet, om en kund har önskemål så ska vi se vad vi kan göra.

Fakta

RBU har funnits sedan 1955. Då var det vanligt att barn sattes på institution och tvingades växa upp långt från föräldrar och syskon. RBU har cirka 10 000 medlemmar i distrikts och lokalföreningar runt om i hela landet. I föreningarna träffas familjer och utbyter erfarenheter, arrangerar sociala aktiviteter med barnen i fokus och påverkar sitt närsamhälle och makthavarna där. RBU arbetar för ett rättvist samhälle.
Från RBU:s hemsida.

Karta: Skellefteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!