Rivningen av Abborrverket – asbest och PCB fördyrar

Det kan kosta upp emot 13 miljoner kronor att riva Abborrverket. Orsaken är att det finns mycket asbest och PCB. Kommunen vill nu att firman som bygger Karlgårdsbron ska göra jobbet.

På måndag ska samhällsbyggnadsnämnden ta ställning till rivningen av vattenverket.

På måndag ska samhällsbyggnadsnämnden ta ställning till rivningen av vattenverket.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2021-01-23 07:30

Abborrverket används inte längre och ska rivas. En konsult har tittat på hur rivningen bör gå till och vad det kan kosta. 

Slutsatsen blev att rivningen troligen kostar cirka 11 miljoner. Går arbetet som på räls kan man komma undan med 6 miljoner, men det är också möjligt med så höga kostnader som 13 miljoner.

Orsaken till att kostnaden är svår att beräkna är att jord behöver läggas på deponi och det är oklart hur mycket. Det kan också visa sig vara mer farliga byggmaterial än man känner till. 

Det är redan känt att det finns asbest i flera olika material. Mer kan visa sig under rivningens gång, och att ta hand om asbest innebär att rivningen går långsammare.

Det finns också stora mängder fasad- och fönsterfog som innehåller den hälsovådliga kemikalien PCB.

Vad som också är känt är att det finns förorenad mark. Det har tagits jordprover i marken runt om huset och då har det hittats PCB som mest troligt har utsöndrats från fogarna på fasaden. På vissa ställen är halterna över gränsvärdet, och där måste jorden skickas på särskild deponi, vilket kostar extra.

Annat som gör rivningen dyr är att vattenverket är en rejäl byggnad. Den har inrymt stora och tunga volymer vatten och består av stora mängder betong. 

Byggnaden ser liten ut från utsidan, särskilt från norr, men den är djup, och har totalt fyra våningar varav två under jord.

Kommunens tanke med Abborrverket är att det ska rivas av samma firma som bygger Karlgårdsbron.

– Förhoppningen är att rivningen ska rymmas i budgeten för brobygget och att vi därför slipper lägga ut några extra pengar, säger planeringschef Lars Hedqvist. 

Han säger att ett hörn av vattenverket behöver rivas för brofästets grund. I övrigt kan byggfirman använda huset för fikarum, lager och annat. 

– Vi vill inte att byggarbetsplatsen ska svälla in över Nordanå och dess kulturvärden. 

Han tror inte att rivningen ska försvåra upphandlingen av brobygget. 

– Nej, vi tänker att de som ska bygga bron är väldigt kompetenta. Att bygga bro är bland det svåraste man gör. För det företaget blir det knappast något problem att riva vattenverket, säger Lars Hedqvist.

Om denna plan håller ska alltså största delen av huset stå kvar flera år till. 

På måndag ska samhällsbyggnadsnämnden besluta om entreprenad för Karlgårdsbron, då kommer också frågan om rivningen upp.

Karta: Strandgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!