Bensin, diesel, biogas, el. Fordonen längs våra vägar drivs av olika medel, och i händelse av brand är det stor skillnad i hur den hanteras.
– SOS Alarm brukar fråga redan när olyckor rings in, annars är det något vi tar rätt på direkt vi kommer fram. Ofta går uppgiften få via registreringsnumret, säger Daniel Haarala vid Skellefteå räddningstjänst.
Handlar det om bensin eller diesel kommer det att brinna upp relativt snabbt. Är det en elbil kommer branden i batteriet att vara svårsläckt och den kan också blossa upp igen när man tror den är släckt.
– När det gäller biogas kan tryckkärlet explodera. Det finns säkerhetsventiler som ska lösa ut och förhindra explosionen men haken är att de skjuter iväg långt, flera tiotals meter, och efterföljs av en kraftig gaslåga. Den måste räddningstjänsten vara beredd på, och därför försöker man ta reda på hur tryckkärlet är konstruerat, så man vet åt vilket håll den eventuella lågan ska gå.
– Oftast gör man bara passiv insats vid brand i biogasbilar. Man håller sig på säkert avstånd och väntar och ser.
Är det farligare att köra någon speciell typ av drivmedel?
– Det är nog ingen skillnad. Om du är i en olycka så är det inte säkert att drivmedlet orsakar branden, istället är det vanligt att spolarvätskan sköljer över varma ytor och börjar brinna. Kan du sedan inte ta dig ur bilen så är du illa till i vilket fall som helst, säger Daniel Haarala.