Strejken bryter ut på torsdag klockan 07.00 om ingen överenskommelse mellan fackförbundet Kommunal och Sveriges kommuner och regioner (SKR) nås. I Skellefteå berörs bland annat sjukhusets kafeteria och butik, fastighetstekniker, interna transporter, lokalvårdare och den interna logistiken, skriver Västerbottens-Kuriren.
– Hela logistikverksamheten är varslad, och det innebär att vi kommer att ha svårt att transportera ut förbrukningsmaterial, skyddsmaterial, läkemedel, gas och annat som är nödvändigt från logistikavdelningarna i Umeå, Skellefteå och Lycksele. Det blir svårt att försörja sjukhusets alla delar, både den centrala försörjningen och den ut till varje avdelning och mottagning, säger Joel Backman, verksamhetschef vid servicecenter i Region Västerbotten, till VK.
– Vi försöker fylla på lager så mycket vi kan nu, så att det finns så man klarar sig så länge som möjligt, men det är inte så lätt utrymmesmässigt.
Enligt Joel Backman sitter de i många möten och försöker reda ut situationen. Han säger att förutsättningarna inte är lätta eftersom det slår på många grundpelare samtidigt. Han känner en oro för patienterna och medarbetarna och säger att de måste hitta ett sätt att kunna leverera en patientsäker vård.
Även lokalvården drabbas på sjukhusen, som nästan inte kommer att ha någon lokalvård alls, enligt Joel Backman.
Mikael Persson, verksamhetschef för intern service vid Region Västerbotten, säger till VK att de nu jobbar med konsekvensanalyser och prioriteringar inom bland annat kost, lokalvård och transporter. Han inte kan gå in på några detaljer i nuläget, men säger att det kommer att bli påverkan på något sätt i de olika delarna.
– Lokalvården kommer att minska och vara inskränkt i Skellefteå och Umeå. Kosten kommer också påverkas på olika sätt. Den kanske inte kommer försvinna, men det finns utmaningar, säger Mikael Persson till tidningen.
Johan Gammelgård, digitaliserings- och servicedirektör på Region Västerbotten, säger till Norran att de har flera möten per dag för att planera.
– Vi ser nu över vad som blir effekterna av strejken i våra verksamheter och hur vi kan hantera det på ett klokt sätt, säger han.
– Jag kan inte alla detaljer, men jag vet att Skellefteå berörs vad gäller fastighet, men att det är lokalvård, logistik och måltider som berörs mest.
I Skellefteå är det ett 50-tal personer som kan komma att gå ut i strejk på torsdag, uppger Anki Pettersson, som är sektionsordförande för förbundet i Skellefteå.
– Grundkonflikten handlar om att det är många i Kommunal som har fått vänta länge på att få ut sin nya lön. Den måste ut i rimlig tid om avtalet är klart. Skellefteå kommun har skött sig hyfsat, men det är andra arbetsgivare också. Då ställer vi upp solidariskt, säger hon.
– Vi har inte så höga löner. Vi måste också kunna leva och få mat på bordet.
Hon är kritisk till att medlemmar i Skellefteå som arbetar med måltidsförsörjning nu jobbar i skift för att förse vård- och omsorgen med mat om strejken bryter ut.
– Det är otroligt olyckligt. Det drabbar medlemmarna och deras arbetsmiljö. De har aldrig jobbat treskift tidigare. Det borde gå att lösa på ett annat sätt.