Riksbankschefen Erik Thedéen besökte Skellefteå på torsdagen. Första punkten på schemat var ett frukostmöte på Sara kulturhus, arrangerat av Västerbottens handelskammare.
En anledning till att Erik Thedéen besöker Skellefteå är att "det är här det händer".
Varför är Skellefteå viktigt?
– Det är förstås de här extrema industrisatsningar som sker här uppe, säger han till Norran.
– Där är vår politik viktig för Västerbotten för att mycket av de här investeringarna är räntekänsliga och vi sätter ju räntan, och också viktigt för hur inflationen och ekonomin går.
Riksbanken har lämnat styrräntan oförändrad på 4 procent och budskapet från Erik Thedéen är att räntetoppen med all säkerhet är nådd.
– Vi tror att nästa steg är en sänkning, men hur mycket och när – där råder det stor osäkerhet.
– Det är genuin osäkerhet vad som händer med ekonomin, med kronan, med geopolitiken, med oljepriset, men sammantaget tror vi att vi inte höjer räntan mer.
Drivmedelspriserna är viktiga för inflationen, främst har det betydelse för transporter eftersom det i övrigt inte finns så mycket fossilanvändning i Sverige, enligt Thedéen.
– Det har stor betydelse för inflationen om vi skulle få tillbaka kraftiga oljeprisökningar. Det är dåligt för dem som är beroende av transporter, Skellefteå till exempel, men också dåligt för svensk inflation. Det vore en väldigt olycklig utveckling.
Nedgången i svensk ekonomi är dock relativt mild och har en arbetsmarknad som fortfarande är ganska okej, fortsätter han.
– Där det sker snabba nedgångar är bostadsinvesteringar, det byggs ingenting.
Att få ner räntan skulle ha stor betydelse för de som är räntekänsliga och förstås för bostadsinvesteringarna, enligt Thedéen.
– Vi måste få ordning på det här. Vi måste få ner inflationen och vi måste därmed så småningom få ner räntorna och få till en bättre bostadsfinansiering.
Hur troligt är det att det blir en räntesänkning inom kort?
– Vi har vägt orden på guldvåg. Vi utesluter inte en räntesänkning första halvåret. Men det är ändå en ganska tydlig omsvängning från Riksbanken, ska man ha klart för sig. Vi har inte tagit "sänkning" i vår mun de senaste nästan två åren. Nu gör vi det.
– Vi säger att vi har nått räntetoppen, nästa steg är en sänkning och vi utesluter inte första halvåret.
Vad är mer planerat under ditt besök?
– Jag träffar företagare på lunchen för att få en bild för de utmaningar och möjligheter som finns i Skellefteå. Jättespännande.
På schemat står också ett besök på Green Flight Academy.
– Jag ska också besöka företag, Northvolt bland annat. Jag får förhoppningsvis en bild då när jag är klar i dag. Alla möjligheter som finns men också förstås de utmaningar det för med sig.
Kommunalråd Evelina Fahlesson (S) tar med sig de positiva räntesignaler hon fick från riksbankschefen.
– Det är jätteviktigt att vi får riksbankschefen på besök här i Skellefteå så att vi får berätta om den totala samhällsomvandlingen och alla de investeringar som vårt näringsliv står inför, säger hon.
Enligt kommundirektör Kristina Sundin Jonsson skulle en räntesänkning ge en viktig signal att bostadsbyggandet kan komma igång igen.
– Vi vet att hög inflation och ett högt ränteläge har fått de flesta bostadsaktörerna att vila, ligga på hanen, och det är klart att det här skulle förändra jättemycket, säger hon.
Ser ni någon oro inför att Skellefteå kommun skuldsätter sig i samband med att industriboomen tar fart?
– Skellefteå kommun har väldigt stabil ekonomi och har haft det långsiktigt. Nu investerar vi hårt. Vi behöver leda den här omställningen som sker i Skellefteå. Vi behöver fler bostäder för att fler ska kunna flytta hit, säger Evelina Fahlesson.
– Det är klart att Skellefteå tar ett väldigt stort ansvar. Vi investerar ju mest per invånare i Sverige just nu och därför för vi också den här diskussionen på det nationella planet – är det rimligt med den här balansen, flikar Kristina Sundin Jonsson in.
Hon säger att de kommer att berätta för riksbankschefen om hur läget ser ut i Skellefteå, som är den plats i landet som går emot strömmen.
– Skellefteå har ett helt annat konjunkturläge än resten av Sverige och det är det vi kommer att föra en diskussion om och också ha en dialog om och vara lite nyfikna på hur han tänker att vi ska agera i olika lägen, säger hon.