Många år av djur, människor och belastning har gjort sitt. Marken har börjat ge vika, och Skellefteå ridklubb har hamnat i en krissituation.
– Våra marker är helt slut och det är ju på grund av alla år som de har använts, berättar verksamhetschefen Ann-Sofie Alba.
Ridklubben har huserat i samma anläggning sedan invigningen 1980. Efter alla år av belastning har marken tappat både bärning och möjlighet till att dräneras.
– Det är därför det är akut att åtgärda markerna, så vi kan ha en god hästhållning för hästarnas del och ur personalsynpunkt, att det blir en säker arbetsplats, säger Ann-Sofie Alba.
På grund av underlaget har halkskador och sträckningar hos hästarna blivit allt vanligare, vilket ökar veterinärkostnaderna. Medlemmar som tidigare stallat upp sina djur på anläggningen har valt att ta hem dem på grund av underlaget. Läget hotar den fortsatta verksamheten.
Fritidsnämnden har nu gett sin bild av läget. Som Norran tidigare rapporterat beviljade nämnden 200 000 kronor till upprustning i juni. Efter tisdagens sammankomst beslutades att summan kompletteras ytterligare för att täcka kostnaderna för dikning och dränering av marken.
– Vi ska se till att vi får göra den här dräneringen för att kunna stadga upp marken så att hästarna inte står i lervälling. Det här gör vi samtidigt som vi försöker få igång en utredning om ridhuset kommer vara kvar på samma ställe, säger Joakim Wallström (V), ordförande för fritidsnämnden.
– Det är en bra start, det gör att vi kan göra det som är mest akut. Vi kan dränera hagarna, och det är väldigt viktigt för oss. Vi får se positivt på det vi har nu, säger Susanna Lindberg, ordförande för Skellefteå ridklubb.
Föreningen upplever att ärendet tas på allvar från kommunens håll.
– Vi har blivit bemötta bra. Vi har en bra dialog med kommunen, även om man kan tycka att det har tagit lite lång tid, säger Susanna Lindberg.
– Det känns som att kommunen förstår vår situation, att vi har varit här så pass länge att våra utomhusområden måste restaureras ordentligt för att vi ska kunna följa med i utvecklingen, fyller Ann-Sofie Alba i.
Dräneringen av marken i hagarna är steg ett av rekonstruktionen av utomhusmiljöerna. Men de restaureringar som ses nödvändiga beräknas uppgå i kostnader för över 10 miljoner kronor, enligt ärendet i fritidsnämnden. Joakim Wallström menar dock att frågan kommer återkomma.
– Vi tillsätter nu en utredning för att se om ridhuset kommer vara kvar på samma plats under en överskådlig framtid. Är det så att de blir kvar – då blir det en budgetfråga som vi får besluta i sedan. Det här är det absolut viktigaste vi kan göra nu, säger Joakim Wallström.
Skellefteå Ridklubb tar beskedet med ro. Om en flytt skulle bli aktuell får det arbetet påbörjas då. Men just nu ligger fokus på att utveckla och förbättra klubben med det markarbete som beviljats stöd.
– Det är det här vi vet i dag. Om det är så att vi kommer flytta sedan tar vi det då. Det är inget konstigt i sig, utan vi utgår från det vi vet just nu, att vi är här. Och det här är en början, ett steg på vägen, säger Susanna Lindberg.
Verksamhetschef Ann-Sofie Alba håller med.
– Vi får jobba utefter den dialog vi har med kommunen och göra det bästa vi kan därifrån.