Studenterna bjuder på trerätters

Avgångseleverna på Skerias restaurangprogram kommer att leverera recept till Norran under fyra veckor. Först ut är Emelie Åkerström och Alexander Viklund som bjuder på japanskt. Smaklig måltid.

Emelie Åkerström och Alexander Viklund i full färd att servera sin meny.

Emelie Åkerström och Alexander Viklund i full färd att servera sin meny.

Foto: David Ekström

Skellefteå2022-05-21 08:00
undefined
Förrätten blir en Ramen.

FÖRRÄTT

Ramen

Soppa:

3 morötter

250g champinjoner

1msk olja

1 ½ L svamp eller grönsaksbuljong (fond eller tärning blandat med vatten)

2 msk japansk soya

4 port valfria nudlar (rekommenderar äggnudlar)

Vitlökspasta:

3 vitlöksklyftor

½ dl olja

1 röd chili

½ dl sesamfrön

Toppings:

2 ägg

125 g pak choi

1 kruka koriander

½ ask böngroddar

6 salladslökar

Gör så här:

1. Koka äggen.

2. Strimla morötterna smått och skiva champinjonerna.

3. Stek olja, gärna i en kastrull med bred botten. Fyll upp 1,5 L vatten och tillsätt buljong eller fond.

4. Låt det stå och puttra medan du gör vitlökspastan.

5. Mortla eller mixa sesamfröna till ett fint pulver, finhacka eller riv chilin och vitlöken, tillsätt oljan och rör ihop den en tjock pasta.

6. Tillsätt vitlökspastan och soya i soppan, extrakrydda vid behov.

7. Lägg i nudlarna och låt puttra medan du strimlar pak choi och salladslökarna.

8. När nudlarna är mjuka är det bara att lägga upp, toppa och njuta.

undefined
Till varmrätt serveras Tonkatsu.

VARMRÄTT

Tonkatsu– en klassisk japansk rätt med en pankopanerad fläskschnitzel med en sås som liknar en bbqsås serverar med ris och ofta en sorts kålsallad.

Schnitzel

300 gram benfri fläskkarré (150g per köttbit)

½ dl vetemjöl

1dl panko

1 ägg

2 msk neutral olja

5 msk smör

½ tsk salt

½ tsk vitlökspulver

½ tsk vitpeppar

Sås

¾ dl ketchup

1 ½ msk honung

1 ½ msk japansk soja

1 ½ msk worcestershiresås

¾ riven vitlöksklyfta

Kålsallad

150g spetskål

1 ½ msk äppelcider viänger

4 msk socker

Serveras med

2 port Jasminris

Chilisesamfrön

Finhackad salladslök

Gör så här

· Lägg i alla ingredienser till såsen i en skål och rör om.

· Koka riset enligt anvisningen på förpackningen

· Hacka spetskålen till tunna strimlor och blanda de övriga ingredienserna till salladen i en skål

· Banka köttet till ca ½ cm tunna skivor blanda mjöl, salt, vitlökspulver och vitpeppar

· vispa upp ägget

· Vänd köttskivorna i mjöl sedan ägg och sedan panko

· Stek i olja och smör till gyllene färg och så att köttet har överstigit 80˚C

· Servera med chilisesamfrön och salladslök

undefined
Efterrätten är en japansk Jiggly cheesecake.

EFTERRÄTT

Japansk Jiggly cheesecake är en klassisk japansk efterrätt den är ganska svår att gör men om man lyckas blir det en ungefär en superluftig sockerkaka serveras traditionellt med färsk bär.

100 g smör

100 g färskost

130 ml mjölk

8 äggulor

13 äggvitor

60 g mjöl

60 g majsstärkelse

130 g strösocker

100 g hallon

100 g blåbär

3 msk florsocker för servering

Gör så här

· Värm ugnen på 160°C

· I en liten kastrull över mellanvärme vispa färskost smör och mjölken till en len ”smet” ta bort från värmen och låt kyla ner

· I en stor bunke vispa äggulorna tills dom blir släta sen långsamt vispa in färskostblandningen tills den blir jämt kombinerad

· Sikta i mjölet och majsstärkelsen medans du vispar så det inte blir några klumpar

· I en annan stor bunke vispa äggvitorna med en handmixer tills mjuka toppar formas och sen vispa medan du häller ner lite strösocker om gången tills allt socker är uppvispat och hårda toppar formas

· Vänd 1/4 av äggvitorna in till äggulasmeten med en slickepott och sen repetera med resten av äggvitorna tills en jämn smet formas

· Smöra botten och sidorna av en form ungefär 20–25 cm x 7–10 cm och sen lägg på bakplåtspapper (använd inte en springform)

· Lägg i smeten i formen och skaka lite för att ta bort luftbubblor

· Lägg i formen i en större form och lägg i 2 paper bitar så värmen är fördelade jämnt längs botten på formen fyll i ungefär 2 cm varmt vatten

· Baka i 25 minuter och sen sänk värmen till 135°C och baka i 55 minuter till

· Var väldigt försiktig när du ska lägga ut kakan från formen. Blöt en varm tallrik med lite varmt vatten och lägg kakan upp och ner på den och ta en annan talrik och lägg den som vanligt på den och ta sedan bort bakplåtspapperet.

· Servera med siktat florsocker och färska bär

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!