FÖRRÄTT
Ramen
Soppa:
3 morötter
250g champinjoner
1msk olja
1 ½ L svamp eller grönsaksbuljong (fond eller tärning blandat med vatten)
2 msk japansk soya
4 port valfria nudlar (rekommenderar äggnudlar)
Vitlökspasta:
3 vitlöksklyftor
½ dl olja
1 röd chili
½ dl sesamfrön
Toppings:
2 ägg
125 g pak choi
1 kruka koriander
½ ask böngroddar
6 salladslökar
Gör så här:
1. Koka äggen.
2. Strimla morötterna smått och skiva champinjonerna.
3. Stek olja, gärna i en kastrull med bred botten. Fyll upp 1,5 L vatten och tillsätt buljong eller fond.
4. Låt det stå och puttra medan du gör vitlökspastan.
5. Mortla eller mixa sesamfröna till ett fint pulver, finhacka eller riv chilin och vitlöken, tillsätt oljan och rör ihop den en tjock pasta.
6. Tillsätt vitlökspastan och soya i soppan, extrakrydda vid behov.
7. Lägg i nudlarna och låt puttra medan du strimlar pak choi och salladslökarna.
8. När nudlarna är mjuka är det bara att lägga upp, toppa och njuta.
VARMRÄTT
Tonkatsu– en klassisk japansk rätt med en pankopanerad fläskschnitzel med en sås som liknar en bbqsås serverar med ris och ofta en sorts kålsallad.
Schnitzel
300 gram benfri fläskkarré (150g per köttbit)
½ dl vetemjöl
1dl panko
1 ägg
2 msk neutral olja
5 msk smör
½ tsk salt
½ tsk vitlökspulver
½ tsk vitpeppar
Sås
¾ dl ketchup
1 ½ msk honung
1 ½ msk japansk soja
1 ½ msk worcestershiresås
¾ riven vitlöksklyfta
Kålsallad
150g spetskål
1 ½ msk äppelcider viänger
4 msk socker
Serveras med
2 port Jasminris
Chilisesamfrön
Finhackad salladslök
Gör så här
· Lägg i alla ingredienser till såsen i en skål och rör om.
· Koka riset enligt anvisningen på förpackningen
· Hacka spetskålen till tunna strimlor och blanda de övriga ingredienserna till salladen i en skål
· Banka köttet till ca ½ cm tunna skivor blanda mjöl, salt, vitlökspulver och vitpeppar
· vispa upp ägget
· Vänd köttskivorna i mjöl sedan ägg och sedan panko
· Stek i olja och smör till gyllene färg och så att köttet har överstigit 80˚C
· Servera med chilisesamfrön och salladslök
EFTERRÄTT
Japansk Jiggly cheesecake är en klassisk japansk efterrätt den är ganska svår att gör men om man lyckas blir det en ungefär en superluftig sockerkaka serveras traditionellt med färsk bär.
100 g smör
100 g färskost
130 ml mjölk
8 äggulor
13 äggvitor
60 g mjöl
60 g majsstärkelse
130 g strösocker
100 g hallon
100 g blåbär
3 msk florsocker för servering
Gör så här
· Värm ugnen på 160°C
· I en liten kastrull över mellanvärme vispa färskost smör och mjölken till en len ”smet” ta bort från värmen och låt kyla ner
· I en stor bunke vispa äggulorna tills dom blir släta sen långsamt vispa in färskostblandningen tills den blir jämt kombinerad
· Sikta i mjölet och majsstärkelsen medans du vispar så det inte blir några klumpar
· I en annan stor bunke vispa äggvitorna med en handmixer tills mjuka toppar formas och sen vispa medan du häller ner lite strösocker om gången tills allt socker är uppvispat och hårda toppar formas
· Vänd 1/4 av äggvitorna in till äggulasmeten med en slickepott och sen repetera med resten av äggvitorna tills en jämn smet formas
· Smöra botten och sidorna av en form ungefär 20–25 cm x 7–10 cm och sen lägg på bakplåtspapper (använd inte en springform)
· Lägg i smeten i formen och skaka lite för att ta bort luftbubblor
· Lägg i formen i en större form och lägg i 2 paper bitar så värmen är fördelade jämnt längs botten på formen fyll i ungefär 2 cm varmt vatten
· Baka i 25 minuter och sen sänk värmen till 135°C och baka i 55 minuter till
· Var väldigt försiktig när du ska lägga ut kakan från formen. Blöt en varm tallrik med lite varmt vatten och lägg kakan upp och ner på den och ta en annan talrik och lägg den som vanligt på den och ta sedan bort bakplåtspapperet.
· Servera med siktat florsocker och färska bär