Det handlar om en funktionsstudie som i grova drag beskriver vad som bör finnas på resecentrets område. Den finns på kommunens hemsida, och folk får lämna åsikter till och med 12 januari.
De politiska nämnderna kan också yttra sig. Samhällsbyggnadsnämnden tyckte det hela såg bra ut, men anser att ytorna för cykelparkeringar bör öka. Det påpekas att dagens busstation har 170 platser för cyklar, vilket har visat sig vara för lite.
Vidare skriver nämnden att det bör finnas väderskyddade cykelparkeringar där man kan låsa fast cykeln på lämpligt vis. De bör finnas extra breda platser för lådcyklar.
Bredda gata?
Det påpekas även att Södra Järnvägsgatan kan behöva breddas. Orsaken är att den både ska vara ett huvudstråk för gång- och cykeltrafik samtidigt som den ska klara biltrafik.
– Vi tycker också att hämta- och lämnaytan mot Norra Järnvägsgatan bör vara stor och tydlig, så att alla inte kör in i innerstan när de ska hämta en resenär. Det bör också finnas väderskyddade cykelparkeringar på norra sidan av stationen, säger ordförande Sara Keisu.
Järnvägsstationen
Även bygg- och miljönämnden tyckte till i senaste mötet. De gav beröm, och påpekade angående gamla järnvägsstationen att den är utpekad som bevarandevärd i en kommunal byggnadsordning.
”Beslut om gamla järnvägsstationen ska rivas bör tas relativt snart”, skriver nämnden också.
Bussarna
Ungefär där järnvägsstationen står ska bussarna angöra busstationen, de kommer körande från Kanalgatan och upp längs Stationsgatan. Det föreslås vara 11 hållplatslägen på busstationen. På norra sidan av järnvägen kan det vara några reservplatser för ersättningsbussar och beställningstrafik.
Längst åt väster vid Södra Järnvägsgatan (ungefär där busstationen är i dag) ska bussgods finnas, där fyra bussar i taget kan angöra för att lasta på och av gods.
Bussgods behöver en byggnad på cirka 400 kvadratmeter. De behöver en egen liten parkering för den som kommer med bil för att hämta eller lämna paket.
Ett resecentrum som ska kunna hantera 6 000 resenärer varje dag