Renholmen ser stora möjligheter

Inte nog med att Renholmen AB nästan tangerade omsättningsrekordet 2017/2018. Nu satsar Renholmen AB såväl på Finland där bolaget har etablerat kontor, som Ryssland. Parallellt ökar antalet anställda med tio procent i form av nya tjänster.

Foto: Foto: Lars Andersson

Skellefteå2018-11-17 15:00
undefined

Byskeföretaget, som är expert på virkeshanteringsutrustning, har haft en fantastisk utveckling.

På bara tre bokslutsår har Renholmen i Byske fördubblat sin omsättning från 65 till nästan 130 miljoner kronor. Nu nyanställer företaget, vilket bland annat innebär att personalstyrkan växer med tio procent och nya kompetenser tas in.

– Vi har haft en bra konjunktur med oss, men vi har också tagit större andelar av den svenska marknaden, säger vd Per Jonsson, som återvände till bolaget som projektchef 2016 och tillträdde som vd den 1 maj 2018..

Själva tillverkningen och olika konsulttjänster köper Renholmen främst runt Skellefteå.

Största ordern

I somras fick företaget sin absolut största order någonsin, maskinutrustningen till Setras nya justerverkshyvleri i Hasselfors. Totalt handlar det om en investering i maskiner och utrustning för 200 miljoner kronor och det mesta landar hos Byskeföretaget.

Det handlar om en högkapacitetsanläggning i form av ett justerverk med integrerad hyvel.

Spaden i marken

– Den ordern är nästan dubbelt så stor som någon vi tagit hem tidigare.

Första leverans kommer att ske under hösten 2019.

– De har precis satt spaden i jorden i Hasselfors. Byggnaden står klar i höst. Då kan vi börja jobba, säger Daniel Burman, konstruktionschef, även han återvändare liksom Jonsson.

– Vårt mål är att kunna godkänna anläggningen hösten 2020, berättar Jonsson.

Utlandskontor

En annan intressant satsning är det första utlandskontoret som öppnade den 1 augusti 2017: det finns i Kristinestad som ligger i Österbotten mellan Vasa och Björneborg.

– Vi håller på med en driftsättning där nu och ytterligare en framemot nyår. Vi har flera offerter från Finland och slutförhandling pågår med ett antal, säger Jonsson.

När Norran Affärsliv besöker Renholmen AB är marknadschefen Bernt-Ove Andersson bortrest.

– Han befinner sig på en mässa i Moskva. Vi försöker gå in på den ryska marknaden. Vi är där tillsammans med två andra bolag i ägargruppen. Det blir en marknad vi ska jobba hårt mot framöver.

Många offerter

Renholmen har en hel del produktutveckling på hemmaplan. Mycket i virkeshanteringsutrustningen rör hastighet och verkningsgrad, hur mycket man får ut av varje stock i slutändan.

– Vi offererar nu fram till 2020 på större anläggningar. Mindre offerter tar vi direkt. Vi tog in offerter på sju miljoner kronor bara igår, berättar Per Jonsson som ser positivt på framtiden.

– Det här är fantastiskt roligt. Kunderna har dessutom börjat acceptera att det blir en längre leveranstid, säger Jonsson.

– Det innebär också att vi får ett bättre flöde om vi kan jobba med en längre horisont, förklarar Burman.

Söker sex personer

Just nu jobbar 38 anställda på Renholmens som söker ytterligare sex personer i dag.

– Två är för att fylla upp vakanser efter pensionsavgångar men de andra är fyra är nya tjänster och befattningar. Konkurrensen är stor om personal i dag så vi räknar med att det blir en upplärningskurva.

– Vi vill samtidigt ha ett gummiband så att vi köper tjänster. Då klarar vi toppar och dalar bättre. Utöver våra anställda sysselsätter vi kanske 50 till 60 personer till genom att vi köper tjänster, berättar Jonsson.

Renholmen AB

Företaget Renholmens Mekaniska Verkstad grundades 1952. 1968 köper Hellgrens-koncernen företaget som 1972 flyttar till dagens plats i Byske. Contorta köper bolaget 1985 och därefter Sorb Industri 1990. 1999: Carl Bennet går in som ägare. 2003 produktionsenheten knoppas av och säljs till Ferex. Hösten 2016 säljer Carl Bennets Lifco Renholmen till Provator.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!