Sommarstugan i Båtvik är Pärs och familjens viktiga andningshål. Här kan Pär koppla av och lämna vardagsbekymren i de fjärran belägna smältverken.
– Idag har vi jobbat med upprustning av vägen till stugan, berättar han.
I juli 2017 kom Pär för första gången till smältverket i El Salavdor som finns fyra mil från staden Poterillos i Atacama-regionen i norra Chile.
– Smältverket ligger på närmare 3 000 meters höjd så det tog ett tag att vänja sig med den höga höjden.
Uppdraget har bestått i att installera fyra gasreningsanläggningar i smältverket som genomgår en omfattande ansiktslyftning efter att ha haft en hel del problem med driftstörningar.
– Jag har ansvarat för installationen av tre av dessa anläggningar och nu återstår den sista som Outotec Chile själva tar hand om, säger Pär.
Gruvdriften i området startades 1927 av Andes Copper Mining Company och den första gruvan var i drift fram till 1959. När den lades ner öppnade Anaconda Company gruvan i El Salvador. I samband med att president Allende nationaliserade gruvindustrin 1971 övergick ägandet till det statliga chilenska gruvbolaget Codelco. Efter Pinochets militärkupp 1973 återlämnades inte gruvorna till de privata företagen.
Det fanns planer på att avsluta gruvdriften, som både sker i dagbrott och via underjordsbrytning.
– Men det visade sig finnas malm som räcker i ytterligare 15-20 år och därför var det på sin plats med en upprustning av smältverket som producerar cirka 155 000 ton koppar per år.
Pär har trivts mycket bra med att arbeta i Chile.
– Människorna är härliga och naturen är fantastisk. Önskar bara att jag var lite bättre på spanska eftersom de som bor här inte pratar speciellt bra engelska. När det gäller jobbet har det gällt att inte bli upprörd om saker och ting inte skett som planerat. Men jag är ganska lugn och hetsar inte upp mig i första taget.
Under tiden i Chile har han rest runt en del i landet.
– Förutom den magnifika utsikten uppe i Anderna var en höjdpunkt att få uppleva den blommande öknen. Detta fenomen kan uppstå i Atacamaöknen under hösten om det varit ovanligt mycket regn.
Pär Lindberg gillar utlandsjobben och nu när de tre barnen flyttat hemifrån är det lättare att ta på sig den här typen av jobb utomlands.
I början av 1990-talet drev han en egen firma och 1994 när Pär via den fick ett uppdrag som konstruktör på en bilfabrik i Adeleide i Australien tog han med sig hela familjen under sju månader. Efter ett mellanspel på Wipro i Skellefteå har Outotec varit hans arbetsgivare.
– För Outotec har jag bland annat arbetat i Saudi Arabien och i Kina. Efter Chile kommer jag att jobba en tid på kontoret i Skellefteå men det verkar som om Mexiko kan bli nästa anhalt, avslutar Pär Lindberg.
Outotecs verksamhet omfattar leverans av utrustning, kompletta anläggningar samt ingenjörs- och underhållstjänster. Företaget erbjuder även lösningar för industriell vattenrening och användning av alternativa energikällor.
Outotec Sweden ingår i koncernen Outotec med cirka 4 200 anställda och huvudkontor i Espoo, Finland. I Sverige finns fem kontor varav det största i Skellefteå med drygt 100 anställda.
Den 4 juli meddelades att Outotec och en stor del av Metso kommer att gå samman och bilda ett gemensamt bolag, Metso Outotec. Bolagen hade 2018 en gemensam försäljning motsvarande över 40 miljarder kronor.