För några veckor sedan drog läsåret igång. Och knappt hann det rulla igång så kom beskedet att grundskolan i Skellefteå kommun måste spara.
Stora sparkrav kan slå hårt mot skolor i kommunen”De kommunala skolorna kommer behöva anpassa sig””Förödande för undervisningen – barnen får betala priset”För många av de rektorer som jobbar på skolorna i kommunen väntar tuffa tider. En av rektorerna är Gun Israelsson, som jobbar som rektor på Tuböleskolan i Skellefteå.
Och hon har ett arbete som ställer höga krav – från flera olika håll.
– Som rektor så har vi ju flera uppdrag, konstaterar Gun där hon sitter på sitt kontor på skolan.
Det är förmiddag och utanför fönstret springer elever som har idrottslektion förbi.
– Vi är ju mellanchefer och vi styrs av flera lagar. Det är kommunlagen, skollagen och arbetsmiljölagen. Och det gör ju att det blir väldigt komplext i sådana här situationer. För å ena sidan ska jag jag hålla budget. Kommunlagen säger att jag ska följa kommunens direktiv. Å andra sidan säger skollagen att jag ska ge eleverna den timplan som de ska ha och jag ska ge elever med behov av stöd det stödet. Den ekvationen går inte ihop. Och när jag dessutom har personal och ett arbetsmiljöansvar för personalen, som redan är väldigt, väldigt belastad, så gör det ju att jag hamnar i en klämsituation.
Facken oroliga för pressade lärare: ”Det finns snart inget kvar att hyvla bort”Kommunen svarar på kritiken: ”Måste försöka anpassa den verklighet som vi har”Gun Israelsson är en rutinerad rektor och har varit med förr.
– Jag har en gammal kollega, som beskrev sig som en sådan där rysk docka som som står och vickar, men som alltid ställer sig upp igen. Det skakar, vi vickar och så in i matchen igen. Och så är det.
Men det är långt ifrån alla rektorer i kommunen som har den erfarenheten och som i detta nu försöker växa in i sin nya roll.
– De nya rektorerna, som kanske går rektorsprogrammet, har fullt upp som det är. Så jag är väldigt orolig att det här också kommer att leda till sjukskrivningar. När man jobbar med näsan precis ovanför vattenytan, och så kommer ett sånt här slag, att du måste spara mer, så kommer det att bli tufft.
Hur tror du det här påverkar chansen att rekrytera framtida rektorer och skolledare?
– Vi har ju redan problem, har haft det under några år. Vi har ett för lågt löneläge. Det har varit rektorer, från andra kommuner, som har blivit erbjudna tjänster här, men som tackat nej på grund av löneläget. Men sen finns aspekten att det gäller att orka. Och det beror ju var man är i livet. Jag har vuxna barn, men de som har ett livspussel utöver jobbet, så är det tufft att klara av det.
Rektorerna har ett ansvar för lärarnas arbetsmiljö, då de lyder under arbetsmiljölagen. De ska även ta hänsyn till Arbetsmiljöverkets skolanpassade föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö.
Gun Israelsson har ansvaret för 37 anställda som jobbar på fritids, förskoleklass, samt låg- och mellanstadiet.
– I lagen och föreskrifterna står det att det ska vara en balans mellan krav och resurser. Och jag har ingen här som inte jobbar full fart. Utan alla jobbar jättejättemycket. Och sen så ska jag på nåt sätt spara.
”Det är ingen quick fix”Skolans ekonomiska ekvation går inte heller ihop.
– Om jag skulle lägga en organisation enbart utifrån timplanen, så räcker inte mina pengar, utan jag börjar liksom på minus. Sen måste jag tillsätta stöd på olika sätt. För annars håller jag mig inte till skollagen.
På Tuböleskolan kommer de nya sparkraven att förändra saker och ting – exakt hur är i dagsläget inte klart.
– Vi är ju i en process och där är jag inte klar. Vi diskuterar det på samverkansnivå just nu. Så jag kan inte säga något kring vad som kommer att hända, säger Gun Israelsson
Vad säger lärarna?
– De är ju jätteoroliga och det är klart att de är det. De förstår ju inte hur de ska kunna jobba mer och springa ännu fortare.