Konsumentverket och Konsumenternas Energimarknadsbyrå har i ett gemensamt pressutskick gått ut med en varning till elkunder i landet. Varningen handlar om oseriös telefonförsäljning av elavtal där telefonförsäljare lurar kunder att svara på ett sms eller signera med bank-ID varpå ett avtal då skrivits under utan kundens vetskap.
Skellefteå Kraft har själva haft kunder som hört av sig till dem efter att ha lurats till att skriva på ett avtal och nu vill de informera samt varna sina kunder för denna typ av telefonförsäljning.
Lars Lundmark, affärsenhetschef försäljning på Skellefteå Kraft:
– De har ju gått ut och varnat eftersom de sett ett ökat antal fall av kunder som inte känner sig vid att de ingått i avtal, de känner sig lurade. Vi vill haka på det och gå ut för att prata om det här, och informera våra kunder.
Hur går det till när kunder går med i såna här oseriösa avtal?
– Det är ju oftast i samband med telefonförsäljning som det här har dykt upp. Säljarna kan vara lite tvivelaktiga och kanske låter det som de ringer från det lokala energibolaget. Sen kanske de vill att man ska klicka på en länk och hipsvips har man skrivit på ett avtal som är svårt att komma ur. Det kan ta väldigt lång tid att komma ur det, säger han och fortsätter:
– Vi på Skellefteå Kraft håller ju också på med telefonförsäljning. Vi är ju en aktör som ringer runt och erbjuder våra avtal för vi tycker telefonförsäljning är ett bra sätt att nå ut till konsumenter om man gör det på rätt sätt men när oseriösa aktörer också finns så svärtar de ju ned branschen och gör så att kunder känner att man inte kan lita på telefonförsäljare, och det är ju jättejobbigt.
Vad finns det för varningsflaggor när en telefonförsäljare hör av sig?
– Om telefonförsäljaren säger att de har ett samarbete med ett visst bolag ska man haja till. Jag känner inte till att det finns några såna samarbeten som de säger att det finns. Varför ska Skellefteå Kraft till exempel ha ett samarbete med någon liksom? Det finns inga rimligheter. Men det är ju svårt för en konsument som inte är i branschen för det kan ju låta trovärdigt.
Något mer?
– Om du inte vill ingå i ett elavtal ska du absolut inte signera något eller klicka på någon länk, för då är du inne i ett avtal.
I Sverige finns drygt 140 elbolag och drygt 130 av dessa är trovärdiga aktörer utan uppsåt att lura sina kunder. På den "svarta listan" som finns för att visa vilka bolag som man ska akta sig för att skriva avtal med finns drygt tio bolag och samtliga av dessa bolag är privat ägda.
För att kunder ska veta att ett bolag är trovärdigt har därför infört certifieringen Schysst Elhandel och samtliga bolag som anses vara okej har fått en stämpel med den certifieringen. Hittar en kund den stämpeln på ett elbolags hemsida så går det att lita på det bolaget.
– Det är jättebra och jag uppmanar alla att leta efter den stämpeln, säger Lars.
Händer det ofta att era kunder hör av sig efter att ha blivit lurade och vill ha er hjälp?
– Ja, det händer lite då och då. Vi kan ju inte lösa det rakt av utan kunderna måste dels försöka bryta avtalet själva men vi hjälper ju till och försöker få tillbaka dem hit. Vi uppmuntrar dem till att polisanmäla och bestrida fakturor om de blivit lurade in till ett avtal.